ACTUEEL

Zieke kinderen Lelystad overgeplaatst

Kinderen die langere tijd in het ziekenhuis in Lelystad hadden moeten verblijven, worden overgeplaatst. Dat meldt het met faillissement bedreigde ziekenhuis. Klinische kindergeneeskunde en klinische verloskunde worden namelijk "afgeschaald".

Er zijn verder noodmaatregelen getroffen om de patiëntveiligheid te garanderen, aldus een woordvoerder. De spoedeisende hulp is open, maar het operatieschema is teruggebracht tot "direct medisch noodzakelijke operaties". Er worden dus minder patiënten opgenomen, aldus de zegsman.

De verloskamers zijn inmiddels gesloten en vrouwen die een baby krijgen worden geholpen bij andere ziekenhuizen. De polikliniek is open, "óók voor kindergeneeskunde, verloskunde en gynaecologie". De apotheek van het ziekenhuis kan niet alle medicatie meer leveren en mensen die bepaalde medicijnen nodig hebben, moeten hun heil bij andere apotheken zoeken.

'Levensbedreigende situaties'

De provincie Flevoland en de gemeenten in deze provincie waarschuwen intussen in een gezamenlijke verklaring dat sluiting van het ziekenhuis in Lelystad "onacceptabel" zou zijn en tot "levensbedreigende situaties" kan leiden. De provincie en de gemeenten wijzen erop dat Flevoland een uitgestrekt gebied is en dat het halen van de wettelijke aanrijtijden van ambulances nu al lastig is. "Met het wegvallen van het ziekenhuis en hiermee de acute zorg, wordt dit nog moeilijker en kan dit leiden tot levensbedreigende situaties."

Verder stellen de provincie en de gemeenten dat in Lelystad veel mensen wonen die een verhoogde aanspraak doen op zorg en niet heel daadkrachtig zijn. "Een deel is niet in het bezit van een auto en kan ook de vervoerskosten naar andere ziekenhuizen, voor bijvoorbeeld het bezoeken van een ziek kind, niet betalen." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top