ACTUEEL

Bruins ligt in Kamer onder vuur over ziekenhuizen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is dinsdag in de Tweede Kamer fel bekritiseerd over het faillissement van de ziekenhuizen MC Slotervaart en MC IJsselmeer. Vrijwel alle partijen eisen uitleg over de gang van zaken, maar veel antwoorden kon de minister nog niet geven. Hij merkte op dat de curatoren nog onderzoek doen naar de faillissementen.

 

"Hoe heeft dit dieptepunt in de zorg kunnen ontstaan?", zei PVV-Kamerlid Fleur Agema. Zij vindt dat de minister niet genoeg heeft gedaan om de twee ziekenhuizen te redden. "Hier is het laatste woord nog niet over gezegd", aldus Agema. Ze neemt het Bruins ook kwalijk dat hij vorige week de ziekenhuizen omschreef als "een stapel stenen".

De minister gaf aan deze uitspraak te betreuren. "Ik heb nooit bedoeld te zeggen dat een ziekenhuis niet een belangrijke functie is. Als ik daar onduidelijk of rauw in ben geweest, vind ik dat heel verschrikkelijk. Ik vind het ontzettend naar voor de patiënten, die in onzekerheid hebben gezeten. En oervervelend voor de medewerkers, die zich zo ongelooflijk hebben ingespannen."

Snelheid

Bruins gaf aan ook verrast te zijn door de snelheid waarmee de kwestie zich vorige week ontwikkelde, vooral in het geval van MC Slotervaart. Op dinsdag werd bekend dat er uitstel van betaling was aangevraagd, op donderdag werd het ziekenhuis failliet verklaard. Een dag later moesten patiënten al worden overgeplaatst. "Ik had liever meer tijd gehad, voor een zachte landing voor patiënten en medewerkers."

De situatie was echter zo nijpend, aldus Bruins, dat er geen goede zorg meer kon worden geleverd in het Amsterdamse ziekenhuis. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Richard Jansen

30 oktober 2018

Mij lijken leveringsproblemen bij Apotheker meer een dieptepunt van de zorg dan het faillissement van twee ziekenhuizen. Faillissement heb je nodig om een sector gezond te houden, dat producten niet te leveren zijn is kenmerk van het communisme.

Jan de Kroon

30 oktober 2018

Ik vraag me vooral af wie er in de aanloop naar dit soort situaties allemaal hebben zitten slapen; zowel binnen al buiten betreffende ziekenhuizen. Marktwerking betekent in ieder geval, en wat je er ook van vindt, dat je moet 'ademen' met de markt. Dus niet vooral inside out denken, maar juist ook outside in. Daar hoort ook een sterk antagonisme bij dat realisme inbrengt en confronteerd. Kennelijk heeft dat hier ontbroken en bleek het ineens niet vijf maar een voor twaalf en zonder remweg.

Jan de Kroon

30 oktober 2018

...confronteert...

Top