ACTUEEL

'Bestrijd ziekte van Lyme Europabreed'

De Europese Commissie moet een plan maken om de ziekte van Lyme in de hele EU gecoördineerd aan te pakken. Het Europees Parlement roept daartoe op in een resolutie over deze "stille epidemie" die naar schatting 1 miljoen Europeanen heeft getroffen.

De infectieziekte wordt verspreid door teken. In Nederland lopen jaarlijks zo’n 27.000 mensen deze ziekte op, vier keer zoveel als twintig jaar geleden. Lyme kan onder meer chronische pijn, concentratieproblemen en vermoeidheid veroorzaken.

De diagnose is niet eenvoudig te stellen, mede omdat er geen goede testen zijn. Brussel en de lidstaten zouden moeten gaan werken aan een standaardtest- en -behandeling. De EU-landen zouden daarnaast de plicht moeten krijgen gegevens te delen en preventiecampagnes moeten voeren, aldus het parlement.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik sprak van "een medische ram"p. "We gaan op EU-niveau aan de slag om de diagnose sneller vast te kunnen stellen en spoedig een vaccin te ontwikkelen tegen de ziekte."(ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Pleun Eikelboom

16 november 2018

In een situatie heel dicht bij mij zie ik de desastreuze uitwerking van Lyme. En ik weet dat dit een uitzondering is, maar ik weet ook dat de samenleving dit, in deze specifieke, situatie al jarenlang negeert en ontkent. Hoezo arbeidsongeschikt? 'Iedereen is wel eens moe en iedereen heeft wel eens pijn.'. Het wordt hoog tijd dat de onderzoeken die door de ILADS-artsen worden uitgevoerd uit het verdomhoekje komen en echt op de eigen merites worden beoordeeld.

Survivallaar

3 februari 2019

Dit is absoluut héél belangrijk. Het aantal mensen met lyme rijst echt de pan uit. Ik heb het zelf ook en ben me er daarom in gaan verdiepen. Je wordt er gewoon echt naar van als je er achter komt hoe enorm veel er mis gaat. Er wordt burgers nog altijd graag verteld dat lyme zeldzaam is, maar dat is absoluut niet waar. Ik denk dat het minstens een epidemie is. En dan hebben we het alleen nog maar over de gevallen die een diagnose. Mensen moeten beter (en eerlijk!!!) worden voorgelicht, de cbo-richtlijn moet dringend de prullenbak in. Die voldoet vaak niet, waardoor acute lyme chronisch wordt. Er zijn allang onderzoeken die aantonen dat zelfs een maand antibiotica bij acute lyme te kort is, de 10 a 14 dagen die cbo hanteert voldoen dan natuurlijk al helemaal niet!

Ga ervoor, de tijd dringt!

Top