ACTUEEL

Ziekenhuistop speelde tot twee weken voor faillissement mooi weer

De top van het MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen gaf tot enkele weken voor het faillissement nog de indruk dat de financiële problemen spoedig zouden worden opgelost. Dat schrijft minister Bruno Bruins in een feitenrelaas dat hij donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daaruit blijkt ook dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vanaf de zomer in contact waren met het ziekenhuisbestuur.

Het feitenrelaas maakt deel uit van de beantwoording van meer dan honderd Kamervragen over de ondergang van de ziekenhuizen in Amsterdam en Flevoland. De minister geeft hierin een overzicht van de signalen die in de aanloop naar het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart binnenkwamen bij VWS, NZa en IGJ.

Verscherpt toezicht

Zo neemt de NZa op 9 juli - naar aanleiding van een artikel in het FD over de wankele financiële positie van het ziekenhuis - zelf contact op met zorgverzekeraar Zilveren Kruis en het bestuur van het MC Slotervaart. "Deze verzekert de NZa dat er geen sprake is van financiële problemen die de continuïteit van het ziekenhuis in gevaar kan brengen", schrijft minister Bruins. "Voor de IGJ is de mediaberichtgeving aanleiding om het toezicht op beide ziekenhuizen te intensiveren. Op 16 juli spreekt de IGJ met de raad van commissarissen van MC IJsselmeerziekenhuizen over de besturing van het ziekenhuis. De raad van commissarissen benadrukt hierbij dat er geen sprake is van een kritieke situatie."

Eind juli laat de inspectie de minister weten dat ze voornemens is MC IJsselmeerziekenhuizen onder verscherpt toezicht te plaatsen. Een week later laat de IGJ weten dat het verscherpt toezicht wordt doorgezet.

Eind augustus ontvangt VWS een update van het Waarborgfonds Ziekenhuizen (WFZ) na een gesprek tussen het WFZ en de toenmalig bestuurder van MC IJsselmeerziekenhuizen. Hieruit blijkt dat het waarborgfonds het somber inziet. De IGJ krijgt in die week de gevraagde continuïteitsplannen van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen. "In dit document wordt uitgegaan van het laatste scenario: een snelle beëindiging van de zorgactiviteiten van het MC IJsselmeerziekenhuizen", schrijft de minister.

Positief

Toch blijft het bestuur van beide ziekenhuizen in deze periode in gesprekken met de IGJ uitstralen "positief te zijn over de levensvatbaarheid van beide organisaties op de lange termijn", vervolgt Bruins. "De NZa heeft sinds haar eerdere check bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis geen nieuwe signalen van de zorgverzekeraar meer ontvangen."

Zo blijft de ziekenhuistop tot in oktober volhouden dat er wordt gewerkt aan een herstelplan voor de financiële problemen. Op 11 oktober ontvangt VWS nog een update vanuit het WFZ. "MC IJsselmeerziekenhuizen heeft het WFZ kort daarvoor laten weten te werken aan een herstelplan voor de financiële problemen. Het herstelplan moet nog worden doorgerekend en besproken met de zorgverzekeraars. Het WFZ kent de verdere details van dit plan niet", schrijft Bruins.

Verrast

Uiteindelijk verneemt VWS op 18 oktober dat zowel het MC Slotervaart als MC IJsselmeerziekenhuizen in hun huidige vorm niet langer levensvatbaar zijn. "Dat reeds op 25 oktober, een paar dagen na de mededeling dat de gesprekken tussen de zorgverzekeraars en ziekenhuizen op niets waren uitgelopen, het faillissement van beide ziekenhuizen werd uitgesproken heeft mij verrast", aldus de minister.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaap van den Heuvel

20 november 2018

Maar snel een parlementair onderzoek lijkt me.

Top