ACTUEEL

Zorgverzekeraar VGZ wil onderzoek naar medicijnentekort

Zorgverzekeraar VGZ en apothekersorganisatie KNMP willen een onderzoek naar de oorzaak van de medicijntekorten in Nederland. Volgens Trouw verkopen apothekers in Nederland medicijnen die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten aan het buitenland. De apothekers zouden liever niet praten over het onderwerp. Eén apotheker spreekt zelfs van een omerta, de maffiose zwijg­­plicht.

Nederland kampt de laatste tijd geregeld met tekorten aan medicijnen, maar het is niet duidelijk of de verkoop aan het buitenland daarbij een rol speelt. "We horen ook verhalen over doosjes medicijnen die opduiken in het buitenland die bestemd zijn voor de Nederlandse markt. We willen daarom een onderzoek of dit daadwerkelijk klopt. Dit moet inzicht geven in de voorraadpositie in Nederland en wat er precies met de medicijnen gebeurt", aldus VGZ.

Anticonceptiepil

Het zou zijn voorgekomen dat Nederlandse apothekers de anticonceptiepil hebben verkocht aan Duitsland. Maar omdat hier een tekort ontstond moesten de Nederlandse medicijnen worden 'teruggekocht' voor fors hogere bedragen.

VGZ stelt voor dat het onderzoek wordt gedaan door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Patiëntenfederatie Nederland schaart zich hierachter. De organisatie noemt de praktijken "te bizar voor woorden". "Dit verhaal is zo goed gedocumenteerd, het moet wel kloppen", aldus een woordvoerder.

Verwerpelijk

Voorzitter Gerben Klein Nulent van apothekersorganisatie KNMP is echter verbaasd over het artikel in Trouw: "We herkennen ons niet in het beeld. Alleen bedrijven met een groothandelsvergunning mogen importeren en exporteren. Als het waar zou zijn dat medicatie wordt geëxporteerd ten tijde van een tekort, dan is dit echt verwerpelijk en immoreel. De Nederlandse patiënt is hiervan de dupe en het is een klap in het gezicht van meer dan 3.000 apothekers in Nederland die dagelijks met veel kunst- en vliegwerk de tekorten oplossen." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top