ACTUEEL

'Spermadonor mag weer terug de anonimiteit in'

Door nieuwe werkafspraken tussen ministerie en klinieken kunnen spermadonoren die eerder hadden aangegeven niet anoniem te hoeven blijven, nu alsnog tóch kiezen voor anonimiteit. Daardoor krijgen donorkinderen ineens niet meer de kans om de naam van de donor te weten te krijgen.

Dat bevestigt de Stichting Donorkind naar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur. Het actualiteitenprogramma zegt een interne brief in handen te hebben waarin dat staat. Volgens voorzitter Ties van der Meer van de stichting zijn al zeker tien donorkinderen bekend waarvan de ouders destijds de verzekering hadden gekregen dat de spermadonor zijn naam wel bekend wilde maken, maar die daar nu op terug is gekomen. Dat kan dankzij die nieuwe afspraken. “Die ouders hebben destijds heel bewust gekozen voor een donor die uiteindelijk bekend wilde zijn bij het gezin. Nu is ze toch de keuze weer voorgelegd en hebben die donoren toch weer gekozen voor anonimiteit. En het kind weet uiteindelijk niet wie de donor was."

Wet

Een wet uit 2004 moest ervoor zorgen dat mannen niet meer anoniem hun zaad konden doneren. Nu blijkt dat donoren die voor 2004 als 'bekend' geregistreerd stonden, er alsnog voor kunnen kiezen om anoniem te blijven. Van der Meer: “Klinieken zijn niet zo voor bekendheid, en minister De Jonge van volksgezondheid vindt volgens ons ook dat een donor altijd anoniem moet kunnen zijn als hij dat wil. Maar die wet uit 2004 is heel duidelijk: geen anonimiteit meer."

Dupe

De stichting vindt dat de minister nu iets heeft afgesproken met de klinieken dat in feite “de wet breekt". “En daar zijn donorkinderen van wie de ouders destijds bewust een keuze hebben gemaakt voor bekendheid van de donor de dupe van."

"De minister kan zich voorstellen dat dit voor teleurstelling en boosheid zorgt, maar het is overeenkomstig de overgangsregeling" van de wet, laat Volksgezondheid weten. Ook in de oude situatie van voor 2004 konden donoren die eerder hadden aangegeven bekend te mogen worden, daarvan terugkomen, aldus het ministerie.(ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Richard Jansen

5 maart 2019

Zou het niet beter zijn in de verantwoordelijkheid bij de ouders neer te leggen? Sta anoniem doneren toe, maak het onmogelijk om op een keuze voor bekend doneren terug te komen door de ouders, al dan niet via een TTP zoals een notaris meteen de gegevens te overhandigen, waarbij de notaris bijvoorbeeld kan toezien op een termijn. Ouders nemen wel meer beslissingen die de toekomst van een kind raken, dus zij moeten in staat geacht worden om hier als beste de keuze te maken omtrent de mogelijkheid van het kind om in kennis te raken van de identiteit van de donor.

Top