ACTUEEL

Klink: geen eenduidigheid over interculturalisatie zorg

Demissionair minister Ab Klink van VWS heeft geen eenduidige signalen ontvangen over een toename van problemen in de zorg veroorzaakt door interculturele verschillen. Dat schrijft de minister in antwoord op Kamervragen van PvdA’er Khadija Arib.

Discriminerende uitingen

Met problemen door interculturele verschillen doelt Arib op uitingen die discriminerend kunnen zijn, “zoals het weigeren van een hand geven, het weigeren van wassen van mannelijke patiënten op basis van religieuze of culturele gronden of het weigeren van mannelijke artsen”.

Boerka

Aanleiding voor de vragen van Arib was een Utrechtse huisarts die een vrouw die een boerka droeg niet wilde toelaten in zijn spreekkamer. De minister vindt dat zorgverleners patiënten mogen vragen gezichtsbedekkende kleding af te nemen indien de zorgverlener vindt dat de kleding de kwaliteit en veiligheid van zorg in gevaar brengt. Artsenfederatie KNMG maakte zich al eerder sterk voor dit standpunt.

Toelating opleiding

Klink vindt het te ver gaan om zorgverleners die vanuit hun levensovertuiging bezwaren hebben tegen bepaalde handelingen die zij moeten uitvoeren in hun beroep de toegang tot hun opleiding te ontzeggen. Hij vindt die afweging de verantwoordelijkheid is van de individuele zorgverlener.

Knelpunten interculturalisatie

De minister benadrukt in de brief dat interculturalisatie van de zorg geen taak is van de overheid, maar van de veldpartijen. Hij geeft daarom geen gehoor aan het verzoek van Arib om een lijst met knelpunten door interculturele verschillen op te stellen.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top