ACTUEEL

Jan de Vries neemt afscheid van Tweede Kamer

CDA-Kamerlid Jan de Vries stelt zich niet beschikbaar voor het Kamerlidmaatschap in de komende periode. De Vries neemt na acht jaar afscheid van de Tweede Kamer omdat hij zich in een andere rol en verantwoordelijkheid wil inzetten voor de publieke zaak. Dat schrijft hij vrijdag in een e-mail aan de CDA-fractie.

Passie en motivatie

In een persoonlijke en open e-mail laat De Vries zijn partijgenoten weten te vrezen voor het verlies van zijn passie en motivatie voor het Kamerwerk. Zijn besluit heeft niets te maken met de roerige tijden waarin het CDA zich bevindt.  Zijn beslissing komt “niet omdat ik twijfel aan de grote maatschappelijke uitdagingen waar wij als christendemocraten voor staan en of wij daar een antwoord op kunnen geven. Niet omdat ik twijfel over de vraag of wij onszelf als partij na een onrustige tijd weer kunnen hervinden.”

Zwaar ambt

Het is een zwaar ambt, stelt De Vries, waar je voluit voor moet gaan. Hij zegt tot de conclusie te zijn gekomen dat hij nu nog met hart en ziel Kamerlid is, “maar dat ik niet de overtuiging heb dat ik de motivatie en passie die daarvoor nodig zijn in de komende vier jaar zal kunnen behouden”.

Praktijk

De behoefte van De Vries om in een andere rol de publieke zaak te dienen is steeds sterker geworden. In die zin is de rol van volksvertegenwoordiger beperkt, stelt hij. De Vries voelt zich weliswaar in zijn element in het debat, maar hij wil zijn kennis en kunde ook in praktijk brengen. Het Kamerlid wil het vertrouwen van het CDA en het mandaat van de kiezer niet schenden door in een nieuwe kabinetsperiode een carrièreswitch te maken en de Tweede Kamer te verlaten.

Vervolgstappen

De Vries zegt ‘een sprong in het diepe’ te maken. Over het vervolg van zijn carrière weet hij nu alleen dat hij zich wil inzetten voor de publieke zaak, dat kan zowel het onderwijs als de zorg zijn.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jansen

26 maart 2010

De heer de Vries was uit hetzelfde hout gesneden als staatssecretaris VWS, Jet Bussemaker.

Deed dus ook niets voor de zorg maar beloofde wel het een en ander. Als zorgvrager hadden we niets aan die man.

Zoals ook andere parlementariërs biedt de heer de Vries zich aan voor een baantje en dat maf in de zorg zijn.

Er zij al heel wat politieke figuren aan een vooraanstaande baan in de zorg gekomen ook al hadden ze in de politiek niet veel gepresteerd. Die mensen komen in de zorgsector precies tussen gelijken. Ik wil nog eens een voorbeeld noemen van een geslagde mislukkeling die moets vertrekken omdat hij de kamer had voorgelogen over de ziektewet. Dat was de heer Linschoten die daarna de zelfde werkwijze kon voortzetten in een heem goed betaalde baan. Kennelijk zijn dergelijke ex-regeringsfunctionarissen heel geliefd in de zakenwereld.

En de heer de Vries lonkt een beetje naar onderwijs of zorg. Als hij daar net zoveel presteerd als in de kamer, ziet het er niet best uit.

In de zorg zou ik hem aanraden, daar valt hij het minst op.

Top