ACTUEEL

Meer mensen leggen euthanasiewens vast bij notaris

Steeds meer mensen regelen een euthanasiewens voor het geval ze dement worden. Dat meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag, dat navraag deed bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

De wensen worden geregeld via het zogeheten levenstestament. In dit document kan iemand een ander machtigen namens hem of haar beslissingen te nemen indien dat nodig wordt. In 2015 werden 49.116 levenstestamenten in het Centraal Levenstestamentenregister (CLTR) ingeschreven. Vorig jaar waren er dat al ruim 119 duizend. In drie jaar tijd is dat een toename met meer dan 69 duizend testamenten, oftewel een stijging van 142 procent.

In een levenstestament kan iemand één of meer personen machtigen om namens hem of haar beslissingen te nemen als de indiener van het levenstestament niet meer in staat is om dit zelf te doen, bijvoorbeeld vanwege een coma of dementie. "Je ziet dat ouderen veel assertiever zijn geworden, ze willen meer de regie voeren over hun leven. Dan gaat het bijvoorbeeld over euthanasiewensen bij dementie of onder welke omstandigheden men medisch niet meer behandeld wil worden", zegt Nick van Buitenen, voorzitter van de KNB, tegen EenVandaag. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

A.Wolbert@NVVE.nl

9 april 2019

Notarissen moeten er dan wel bij vertellen, dat het onzin is om een wilsverklaring (bijvoorbeeld een euthanasieverzoek of een behandelverbod) in de kluis van de notaris neer te leggen. Af en toe een goed gesprek met uw huisarts over hoe u het levenseinde graag zou zien, aangevuld met een behandelverbod en eventueel een euthanasieverzoek is gratis en wél effectief. De NVVE hoort de laatste jaren toenemende misverstanden daarover en maakt zich grote zorgen over deze (soms peperdure) notariële schijnzekerheid.

Nick van Buitenen

9 april 2019

Notarissen verkopen op dit punt geen enkele zekerheid. Een euthanasieverklaring is slechts een wens en ook wensen kunnen worden vastgelegd bij de notaris, bijvoorbeeld als onderdeel van een meer omvattend levenstestament. Cliënten zijn dat niet verplicht, maar geven aan dat ze dat graag zo willen vastleggen. Teksten van de verklaring zijn gelijk aan die van de NVVE. Voor artsen zou het voordeel van een bij de notaris opgestelde wilsverklaring kunnen zijn: 1) ID van de ondertekenaar staat vast; 2) klant is beoordeeld op wilsbekwaamheid; 3) de wil van de verklaring is uitgebreid besproken voordat werd ondertekend. Dat is toch anders bij een thuis getekende onderhands opgemaakte verklaring ... Overigens zien de landelijke organisaties van artsen, huisartsen en patiënten wel degelijk de meerwaarde van de notaris op deze punten.

Top