ACTUEEL

Zorgkosten Nederland in top Europa

Nederland behoort tot de EU-landen met relatief de hoogste zorguitgaven. Dat blijkt donderdag, schrijft De Telegraaf, uit CBS-cijfers, die uitkomen op de Dag van Europa.

In Nederland ging 10,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2016 naar de gezondheidszorg, terwijl het EU-gemiddelde op 9,9 procent lag. Alleen in Frankrijk, Duitsland, Zweden, Oostenrijk en Denemarken was dit aandeel hoger. "Die hoge uitgaven komen vooral door het grote stelsel aan langdurige zorg in Nederland", legt hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot uit in de krant. "Denk daarbij aan verpleeghuizen en aan ggz- of gehandicapteninstellingen."

Ondanks de bezuinigingen zijn die instellingen nog altijd ruimer aanwezig dan in het buitenland. Tel daarbij het feit op dat arbeidskrachten in deze sector steeds schaarser en dus duurder worden. Daardoor betaalt de gewone Nederlander ook meer, aldus Groot. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

10 mei 2019

De kosten zouden hoger zijn dan het EU gemiddelde. Hoe staat het met de “opbrengsten”. Is de “ gemiddelde Nederlander” gezonder dan zijn/haar mede-Europeanen? Welke betekenis heeft overigens een EU gemiddelde? Zijn Zweden langer dan Italianen en eten ze dezelfde maaltijdcomponenten. Hoe zit het met rokers etc.? Dit geeft toch weinig beleidsrelevante informatie, toch?

Kim Lieuwen

16 mei 2019

Wim de Groot? Dat is zeker de broer van die bestuursvoorzitter van CZ. En die laatste is samen met zijn kartelbro’s weer de baas van minister De Jonge. Grote Jongens met Grote huizen, Grote ego’s, een veel te Grote drang naar macht en bovenal een Groot gebrek aan gevoel en kennis hoe je zorg moet regisseren. Jonge, jonge. Wat een Grote puinhoop maken deze Jongens ervan.

Top