Finance

Minister belooft ruim een miljard voor jeugdzorg

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) belooft meer dan een miljard euro extra uit te trekken voor de jeugdzorg, verspreid over drie jaar. De gemeenten zijn erover te spreken, vakbond FNV vindt het niet genoeg.

Het kabinet trekt flink meer geld uit om de tekorten in de jeugdzorg te lijf te gaan, zo laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Het kabinet heeft de Voorjaarsnota, een bijgewerkte versie van de begroting van het Rijk, naar de Tweede Kamer gestuurd. Voor de rest van 2019 wordt er 420 miljoen euro voor de jeugdzorg uitgetrokken, aldus minister Hugo de Jonge. Voor 2020 en 2021 komt daar jaarlijks nog eens 300 miljoen euro bij.

In 2015 werd de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg bij de gemeenten neergelegd, tegelijk met een bezuiniging van 450 miljoen euro. Gemeenten klaagden de laatste tijd steen en been over de grote ontstane tekorten: landelijk kwamen ze honderden miljoenen tekort, was te lezen in brandbrieven van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en een groep van zo'n 250 wethouders.

Zak geld

Minister Hugo de Jonge (VWS) denkt dat de zak geld groot genoeg is om de tekorten in de jeugdzorg te dichten. "Maar er spelen ook problemen in de jeugdzorg die je niet met geld kan oplossen", benadrukt hij, bijvoorbeeld op het gebied van 'regie en samenwerking'. Daar zijn met de gemeenten ook afspraken over gemaakt. Het waren volgens de minister intensieve gesprekken. "We hebben niet voor niets de tijd genomen hiervoor. We werden het niet zomaar eens."

De VNG zegt in een reactie dat het "dankzij de inzet van vele vertegenwoordigers van gemeenten is" dat het kabinet "tot inzicht is gekomen". Wel vindt de vereniging het "zeer teleurstellend" dat er niet structureel geld wordt vrijgemaakt. VNG benadrukt dat met VWS is afgesproken te onderzoeken wat er in de toekomst structureel moet worden vrijgemaakt om de jeugdzorg goed te organiseren.

Acties

Ronduit kritisch is vakbond FNV. Het beloofde geld is volgens de FNV bij lange na niet genoeg om de gaten te vullen. Medewerkers in de jeugdzorg broeden dan ook op acties, volgens de vakbond. FNV had De Jonge eerder een ultimatum gestuurd. Naast structureel 750 miljoen euro extra voor de jeugdzorg zou er ook 200 miljoen euro gereserveerd moeten worden om de leegloop van personeel tegen te gaan. FNV houdt vast aan de datum van 1 juni, wanneer het ultimatum afloopt. Komt er geen beweging vanuit het ministerie dan worden acties voorbereid. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top