Gastvrijheid

WKOF waarschuwt tegen dieet dat kanker zou genezen

Het Gerson-dieet kan kanker niet genezen; het kan juist gevaarlijk zijn. Deze waarschuwing geeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) naar aanleiding van de documentaire 'The Food Cure' die vandaag in Amsterdam vertoond zal worden. Het fonds benadrukt dat voeding belangrijk is ter ondersteuning van de reguliere behandeling maar geen vervanging daarvan is.

In de documentaire 'The Food Cure' die op 28 mei vertoond zal worden in Het Ketelhuis in Amsterdam staat het zogenaamde Gerson-dieet, ook wel Gerson-therapie genoemd, centraal. Het WKOF vindt het vooral gevaarlijk dat het Gerson-dieet wordt aangeboden als alternatief voor de reguliere behandelingen. "Het stoppen van de reguliere behandelingen en medicatie is onveilig en kan de kans op genezing volledig teniet doen. Een alternatieve of aanvullende behandeling moet altijd met de behandelend arts besproken worden."

Weinig calorieën, veel voedingssupplementen

Het dieet bestaat voornamelijk uit heel grote hoeveelheden rauwe biologische groenten en fruit in de vorm van sappen. Veel voedingsmiddelen zijn volgens dit dieet verboden. Hierdoor bevat het dieet snel te weinig calorieën (energie), heel weinig eiwit en vet en treden er door de eenzijdige samenstelling gemakkelijk tekorten op. Dat is riskant, stelt het WKOF.

Onderdeel van het Gerson-dieet zijn ook grote hoeveelheden voedingssupplementen. “Zorgwekkend want voedingssupplementen met hoge doses vitaminen en mineralen kunnen mogelijk het kankerproces ongunstig beïnvloeden”, aldus het WKOF.  Daarnaast moeten mensen die het Gerson-dieet volgen 3 tot 4 keer per dag een darmspoeling met koffie of wonderolie ondergaan. “Deze darmspoelingen kunnen leiden tot infecties, uitdroging, een disbalans in zout en andere mineralen in het lichaam en hart- en longproblemen veroorzaken, met zelfs de dood als gevolg.”

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de positieve claims die gedaan worden over het Gerson-dieet als therapie tegen kanker, zo benadrukt het WKOF.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top