ACTUEEL

'Opmerkelijk hoge winsten zorgbedrijven'

Grote zorgbedrijven boeken opmerkelijke winstpercentages, melden Pointer, Reporter Radio en Follow The Money op basis van eigen onderzoek. In 2017 lagen deze bij 97 grote zorgbedrijven gemiddeld op 21 procent, terwijl dit percentage bij andere bedrijven in de sector op 2 à 3 procent ligt.

In het onderzoek namen de drie media de jaarrekeningen van 1959 grote zorginstellingen in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg onder de loep. Bij de 97 grote zorgbedrijven werd in 2017 ruim 50 miljoen euro winst gemaakt. Er waren uitschieters in de winstpercentages van ruim 65 procent.

Niet in de haak

"De winst bij de 97 bedrijven is opmerkelijk, omdat die niet te verklaren is door incidentele stijgingen van inkomsten, zoals de verkoop van een bedrijfsonderdeel of een subsidie", schrijven de onderzoekers. Aad de Groot, voorzitter van de raad van bestuur van zorgverzekeraar DSW, vermoedt dat het niet in de haak is. "Een normale zorgaanbieder kan deze diensten leveren met ongeveer 2 tot 3 procent winst. Is dat hoger, dan is er iets niet in orde", zegt hij tegen de onderzoekers.

Niet rechtmatig

Volgens hoogleraren Jeroen Suijs en Harrie Verbon kan de verklaring zijn dat zorg niet volledig is geleverd, maar wel gedeclareerd bij gemeenten of zorgverzekeraars. Als dat zo is dan zijn de winsten mogelijk niet altijd rechtmatig tot stand gekomen.

Aandeelhouders

Uit het onderzoek blijkt ook dat in 46 gevallen gemaakte winst werd uitgekeerd aan aandeelhouders van de zorgbedrijven. Het gaat om een bedrag van in totaal 21,8 miljoen euro. De uitkering was bij Faveo Zorg uit Rotterdam het hoogst: 5,1 miljoen euro.

Pointer

Woensdagavond besteedde Pointer (KRO-NCRV) op tv aandacht aan de megawinsten, waarin meer namen van bedrijven werden genoemd. Een van die bedrijven is de Rotterdamse thuiszorgorganisatie Naborgh, die eerder deze week tevergeefs had geprobeerd de uitzending via een kort geding te voorkomen. Volgens Pointer heeft Naborgh declaraties ingediend voor zorg die nooit is verleend, waarmee vele honderdduizenden euro's zijn beland in de zakken van de eigenaar.

'Onacceptabel'

Het ministerie van Volksgezondheid noemt fraude met zorggeld in een reactie "onacceptabel". Een woordvoerster laat weten dat daarom de capaciteit van de inspectiediensten vorig jaar is uitgebreid. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Herman vd Pol

27 juni 2019

Prima dat dit goed onderzocht wordt. En dat alle betreffende partijen daarop aangepakt/aangesproken worden. Maar laat dit niet leiden tot een algehele tariefsverlaging waarmee de gehele branche "geplaagd" wordt. Eerlijke tarieven en een gezonde, niet doorgeslagen controle. dat is wat er nodig is.

RH Zonnenberg

1 juli 2019

Voor onze vader, die helemaal geen zorg nodig had maar meeging met onze moeder naar particuliere zorginstelling Altenastaete in Nieuwendijk, werd t.b.v. de zorgverzekering naast een zorgleefplan, voor intern gebruik, een zorgplan opgesteld. Hierin stonden o.a. zaken als het aankleden, wassen en douchen van onze vader voor 7 uur per week, terwijl dit helemaal niet van toepassing was. De kosten voor deze uren, gemiddeld zo'n € 1750 per maand, werden ingediend bij de zorgverzekering. Bij navraag bij de betreffende directrice van Altenastaete moesten wij haar niet benaderen, maar navraag doen bij de verzorging, die uiteraard niets wist hiervan. Wij hebben de zorgverzekering gewezen op de niet van toepassing zijnde declaraties voor onze vader en zowel het zorgleefplan als zorgplan meegestuurd. Zij hebben contact opgenomen met de klachtenfunctionaris van deze zorginstelling, wat toevallig ook een van de 2 directrices is en deze zegt gewoon dat alles wel klopt en de zorgverzekering gelooft dat. Daarna hebben wij contact opgenomen met de inspectie, die naar de betreffende zorginstelling belde, omdat het niet kan dat de directrice ook de onafhankelijke en onpartijdige klachtenfunctionaris is. Toen had men ineens een andere klachtenfunctionaris en werd hun website dezelfde avond gelijk aangepast met gegevens van een andere klachtenfunctionaris.
Altenastaete in Nieuwendijk is dus zo'n zorginstelling, wonen en zorg en thuiszorg, die hoge declaraties indient, terwijl hiervoor geen zorg geleverd wordt. En ook zorgverzekering trapt erin.
En zo komen zorgbedrijven aan hoge winsten, terwijl zij het geld absoluut niet uitgeven aan personeel en goed zorgen voor de innerlijke mens (slecht eten e.d.)

Top