ACTUEEL

'Wel of niet vaccineren kind te vrijblijvend'

De keuze van ouders om hun kinderen wel of niet te laten vaccineren is te vrijblijvend. Een verplichte deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma zou als voorwaarde gesteld moeten worden voor toegang tot de kinderopvang. Als dit geen effect heeft moet een "in de wet vastgelegde algemene vaccinatieplicht" worden overwogen. Dat staat in een rapport van de Commissie kinderopvang en vaccinatie.

Ouders die weigeren, zouden verplicht moeten worden om in gesprek te gaan met een deskundige. Volgens de commissie is de overheid aan zet om ouders beter te informeren over het belang van inenten tegen besmettelijke ziekten. Deze verantwoordelijkheid ligt niet bij de kinderopvang. "Het is onwenselijk de keuze voor eventuele maatregelen op het bord van de kinderopvang te leggen. De gedaalde vaccinatiegraad is een maatschappelijk probleem dat niet alleen speelt in de kinderopvang".

Uitdagen

Volgens de commissie moet de overheid "stevig uitdragen" dat een vaccinatiegraad die hoog genoeg is om kinderen te beschermen, van groot belang is. Uit het onderzoek blijkt dat het niet (volledig) laten vaccineren voor een deel te maken heeft met bezwaren uit geloofsovertuiging of een antroposofische levensovertuiging van de ouders. Daarnaast zijn ouders bezorgd over mogelijke bijwerkingen. Ook speelt voor sommigen mee dat zij geen vertrouwen hebben in het Rijksvaccinatie-programma. Daarbij zien ouders geen noodzaak meer om te vaccineren nu de ziektes weinig voorkomen.

Ouders die hun kinderen wel laten inenten, maken zich vooral zorgen over de gevolgen voor hun kind wanneer het een besmettelijke ziekte oploopt in de kinderopvang. Ze vrezen dat hun kleintjes ernstig ziek worden, dood kunnen gaan of blijvende gevolgen van een ziekte overhouden. Daarbij noemen ouders dat ze hun kind willen behoeden voor de pijn en het ongemak die een ziekte met zich meebrengt. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Har

2 juli 2019

Wat een onzinnig verhaal.
Gevaccineerde kinderen zijn toch beschermt , volgens het RVP ?

M

10 juli 2019

Har De ouders maken zich zorgen omdat bijvoorbeeld bij mazelen een baby pas bij 14 maanden wordt ingeënt. Die kinderen lopen dus risico door anderen die ervoor kiezen niet in te enten @redactie ... dat is bij veel mensen niet bekend dus beter om dit in artikelen expliciet te benoemen.

Top