HRM

Beroep verpleegkundige onder de loep na fel protest

De beroepsvereniging van verpleegkundigen, de zorgwerkgevers en de vakbonden gaan een verwoede poging doen de huidige opstand onder verpleegkundig personeel te tackelen. Dat schrijft het AD. Vaak ervaren verplegers zijn recent de barricades opgeklommen, omdat ze vrezen dat nieuwe afspraken in zorgland funest zullen zijn voor de waarde van hun diploma, hun beroepseer én hun toekomstige takenpakket.

Op 10 september zitten alle partijen voor het eerst weer om tafel. De beroepsgroep is in rep en roer over een wetsvoorstel waarin naast het beroep van verpleegkundige (mbo-niveau) een zogeheten regieverpleegkundige (hbo-niveau) wordt ingevoerd bij het zorgregister. Het belangrijkste verschil is dat de regieverpleegkundige straks volledig zelfstandig een zorgdiagnose mag stellen. Een 'gewone’ verpleegkundige moet de standaardprocedures volgen. Zelfs als die heel ervaren is.

De heisa onder verpleegkundig personeel is volgens het AD deels onterecht. Minister Bruins heeft al aangegeven voor een variant te willen kiezen waarbij veruit de meeste verpleegkundigen direct het felbegeerde stempel van ‘regieverpleegkundige’ krijgen. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Monique van Doorn

14 augustus 2019

Waarom voor een gereguleerde differentiatie kiezen met bijbehorende bureaucratie als er gewoon in de praktijk verschillende functies kunnen zijn met passende waardering voor de inzet van werk. Los van vooropleiding, gewoon vanwege het werk dat gedaan wordt. Past niet bij '(Ont) regel de zorg', past niet in deze tijd. Zie ook: https://www.linkedin.com/pulse/wetsvoorstel-big-ii-niet-van-deze-tijd-monique-van-doorn/.

Peter Koopman

15 augustus 2019

De branchespecifieke of lokale zorgorganisatie specifieke FUNCTIE differentiatie verhoudt zich slecht met een (inter-) nationale Beroepsdifferentiatie voor de branches overstijgende inzet van professionals met de titel verpleegkundige. Vooral lijkt in een aantal algemene ziekenhuizen de functiedifferentiatie problematisch. En een goed beeld van de know how en ervaring van in service verpleegkundigen komt onvoldoende aan de orde. Vooral de waardering van opgedane ervaring is te onzichtbaar.

Top