Gastvrijheid

Artsen slaan alarm om rokende kinderen

De landelijke artsenfederatie KNMG roept de politiek op om wat te doen aan de vele kinderen in Nederland die beginnen met roken. Volgens de KNMG starten dagelijks 27 kinderen met roken. De federatie slaat vrijdag alarm omdat de Tweede Kamer zich dinsdag buigt over het Preventieakkoord voor een gezonder Nederland.

René Héman, voorzitter van de KNMG, roept op tot actie. "Als we een rookvrije generatie in 2040 willen realiseren moeten we ervoor zorgen dat kinderen niet meer beginnen met roken. Daar zijn stevige maatregelen voor nodig." De KNMG ziet graag minder tabaksverkooppunten en een forse prijsverhoging van pakjes sigaretten.

Een grote groep artsen zal zich dinsdag verzamelen op de publieke tribune tijdens het debat in de Tweede Kamer. Ook vragen veel doktoren door middel van video's op sociale media aandacht voor het probleem.

In het Preventieakkoord staat dat sigaretten en shag over een jaar alleen nog maar verkocht mogen worden in niet-verleidelijke en donkergroen-bruine pakjes. Ze mogen alleen nog maar onderscheidend zijn van merk. De gezondheidswaarschuwingen met de confronterende plaatjes blijven erop staan. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn — www.gezondezorg.org

30 augustus 2019

Er beginnen volgens staatssecretaris Blokhuis elke dag gemiddeld zelfs 75 jongeren onder de 18 met roken. Maar toch vind ik dat de KNMG paniekvoetbal speelt. Per augustus 2020 (eerder ging niet) wordt het rookverbod op de terreinen van onderwijsinstellingen — waar de meeste jongeren beginnen met roken — van kracht.

Verder wordt de accijns op tabak al versneld verhoogd, mogen tabaksautomaten per 2022 niet meer, en moeten volgend jaar moeten alle sigaretten een verpakking hebben zoals in het artikel beschreven. Wat wil de KNMG nog meer?

En waarom hoor ik de KNMG nooit over het slechte voedings- en beweegpatroon, resulterend in o.a. overgewicht? Dat is een groeiend probleem, daar waar het percentage rokers al jarenlang gestaag daalt.

Top