ACTUEEL

Mantelzorgers luiden de noodklok met manifest

Mantelzorgers hebben een manifest opgesteld om aandacht te vragen voor hun behoeften. De ongewenste effecten van het 'Langer Thuis'-beleid van de overheid zijn voor de mantelzorgers steeds meer zichtbaar en voelbaar. "Een bezuiniging waarbij veel druk en zorg is verplaatst naar 4,4 miljoen mantelzorgers", stelt de Stichting Mantelzorgelijk.

Met het Mantelzorg Manifest doet de Stichting Mantelzorgelijk 'een dringende oproep aan de rijksoverheid, gemeenten en werkgevers om hun beleid en regelgeving af te stemmen op de behoeften en input van mantelzorgers in Nederland'. 

Transparante ondersteuning

Stichting Mantelzorgelijk noemt in het manifest tien kernpunten die voor hen cruciaal zijn. De opstellers vinden onder andere dat het beleid omtrent mantelzorgers gebaseerd moet worden op een representatief deel van de mantelzorgers, dat de verschillende groepen met hun eigen opgave hierin erkend worden en dat transparante ondersteuning geleverd moet worden gebaseerd op de behoefte, situatie en vragen van de mantelzorger. 

Verantwoording

Volgens Stichting Mantelzorgelijk is ook een rol weggelegd voor gemeenten. "Zorg dat de gemeenten zich duidelijker verantwoorden over de mantelzorgondersteuning", stelt de stichting, "en oormerk het geld wat beschikbaar wordt gesteld aan de gemeenten voor de ondersteuning van mantelzorgers." 

Begin dit jaar bleek uit onderzoek van vakbond CNV dat 71 procent van de mantelzorgers in Nederland een hoge werkdruk ervaart door de combinatie van werk en mantelzorg. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top