HRM

Bonden en werkgevers gaan praten over nieuwe cao vvt

Werknemers en werkgevers in de vvt hebben afgesproken dat ze 9 oktober met elkaar in gesprek gaan om te komen tot een nieuwe cao.

Beide partijen laten weten dat de sector onder druk staat en dat de financiers van wijkverpleging en de wmo "knijpen op de middelen". Desondanks gaan bonden en werkgeversorganisaties over anderhalve week onderhandelen om te proberen tot een akkoord te komen over nieuwe arbeidsvoorwaarden.

Loon en werkdruk

"Te weinig geld en te weinig mensen zorgen ervoor dat de kwaliteitsstandaarden onder druk staan", zeggen beide partijen in een gezamenlijke verklaring. Desondanks zeggen onafhankelijke onderzoekers dat de financiële situatie van de sector vorig jaar is verbeterd ten opzichte van 2017.

Loon, werkdruk, bereikbaarheid van werknemers, grotere en vaste contracten, afspraken uit het pensioenakkoord en naleving van de cao moeten volgens bonden en werkgevers deel uitmaken van de cao-gesprekken.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Hans Buijing

30 september 2019

Altijd wonderlijk hoe onafhankelijke onderzoekers (namelijk een partij die zijn product vermarkt door gratis benchmarks te maken) of degene die hen citeren, de plank misslaan. De financi├źle situatie is verbeterd maar nog verre van rooskleurig. De spreiding binnen de VVT sector is groot en als je in de VVT kijkt naar de 150 grotere instellingen (lees verpleeghuizen) dan gaat het wat beter (overigens biedt gemiddeld resultaat van 2% weinig continu├»teitswaarde), maar als je naar het geheel kijkt blijken partijen aan hun vingernagels overeind te blijven. Een zuchtje tegenwind kan de situatie dan snel doen verslechteren!
De opmerking vanuit de zorgvisie redactie doet mij dan ook sterk denken aan telkens terugkerende misverstand van "de zorg heeft er 2.1 miljard bijgekregen". Niet de zorg als geheel, maar alleen de verpleeghuizen hebben kwaliteitsgelden beschikbaar gekregen en dat loopt straks op naar 2.1 miljard structureel. In de verpleeghuizen verblijft echter nu 4% van de kwetsbare ouderen; de rest van de kwetsbare ouderen verblijft thuis. Dat deel van de sector heeft er geen extra geld bij gekregen!

Top