ACTUEEL

Kabinet wil ouderen inenten tegen gordelroos

Op termijn moeten ouderen kunnen worden ingeënt tegen gordelroos. Het duurt nog enkele jaren, omdat het nieuwe vaccin nog niet voorradig is en omdat staatssecretaris Blokhuis (VWS) het te duur vindt.

Ouderenorganisaties dringen al lang aan op vaccinatie tegen gordelroos, waarmee vooral ouderen kampen. Blokhuis vindt dat, nu het nieuwe middel RZV er is, ook de moeite waard. Hij wil mensen op 60-jarige leeftijd inenten.

Inhaalslag 60-plussers

De Gezondheidsraad, die de staatssecretaris aanraadde de inenting in te voeren, stelde ook een inhaalslag voor. Wie ouder is dan zestig jaar als de vaccinatie wordt ingevoerd, zou ook moeten worden ingeënt. Blokhuis vraagt zich nog af hoe hij dat zou moeten aanpakken. Het gaat om miljoenen mensen.

Zenuwpijn

Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als waterpokken en is een pijnlijke ziekte. Het begint meestal met jeuk, tintelingen en een brandende pijn, waarna blaasjes en korstjes volgen. De ziekte wordt weinig mensen fataal, maar patiënten houden er soms wel langdurige zenuwpijn aan over.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top