ACTUEEL

UMC St Radboud start Q-koorts expertisecentrum

Het UMC St Radboud in Nijmegen begint een Q-koorts expertisecentrum. Kennis over en ervaring met acute Q-koorts en de chronische variant worden er gebundeld, zo meldt het UMC dinsdag. Ook breidt het ziekenhuis het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte uit.

Uitbreiding Q-koortspoli

Het UMC St Radboud hield eens in de week al een Q-koortspoli. Die voorziening wordt uitgebreid met een team van deskundigen op gebieden als microbiologie, cardiologie, longziekten, verloskunde en vaatchirurgie. Ook is er een telefonische hulplijn voor huisartsen en specialisten met vragen over de Q-koorts.

Poli en wetenschap

Het nieuwe expertisecentrum combineert de poli met nieuw wetenschappelijk onderzoek naar Q-koorts, aldus het UMC. Het onderzoek richt zich op de afweer tegen Q-koorts en kijkt naar betere diagnostische tests en behandelmethoden.

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch hebben ook een Q-koortspoli.

Uitbraak Q-koorts

Het virus is bij 3.500 Nederlanders vastgesteld. De uitbraak van de door geiten en schapen overgedragen ziekte concentreert zich in Noord-Brabant en zuidelijk Gelderland. Het UMC St Radboud is het enige universitaire ziekenhuis in die regio.

Ziektebeeld

Het merendeel van de patiënten heeft niet al te veel last van de ziekte, stelt het UMC. Een klein aantal patiënten krijgt echter te maken met complicaties als longontsteking of ontstekingen van hart of bloedvaten. Het expertisecentrum is er vooral voor die groep, maar ook voor het kleine aantal mensen dat te maken krijgt met chronische Q-koorts. Zwangere vrouwen lopen  extra risico. (ANP)

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Bart Vos, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top