ACTUEEL

CWZ opent Q-koortspoli

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)  in Nijmegen opent maandag een polikliniek voor mensen met Q-koorts. Dat heeft het ziekenhuis donderdag bekend gemaakt. Het ziekenhuis is na het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch het tweede Nederlandse ziekenhuis dat een speciale kliniek voor Q-koorts opent.

Bloed testen

Het laboratorium van het ziekenhuis in Nijmegen krijgt dagelijks tientallen aanvragen binnen om bloed te testen op de Q-koortsbacterie. Het aantal positief geteste bloedmonsters is nu nog laag, maar het aantal zal stijgen zodra het warmer wordt en er meer lammeren en geitjes worden geboren, aldus een ziekenhuiswoordvoerder.

Regio Nijmegen

De regio rond Nijmegen grenst aan het gebied in Noord-Brabant waar mensen steeds vaker besmet raken met Q-koorts. Ook is in het Rijk van Nijmegen meermalen Q-koorts geconstateerd.

Chronische Q-koorts

In de polikliniek van het CWZ staat een team van internisten, longartsen en microbiologen klaar. De kliniek is vooral bedoeld voor mensen met de chronische variant van de ziekte en voor mensen met acute Q-koorts in combinatie met een verhoogd risico op complicaties.

Meldingen Q-koorts

Het aantal mensen dat in Nederland Q-koorts heeft, lijkt minder snel toe te nemen dan vorig jaar. Demissionair minister Ab Klink van VWS meldde de Tweede Kamer donderdag dat er de eerste drie maanden van dit jaar volgens het RIVM 94 ziektemeldingen waren.

Patroon

In 2009 waren dat er in dezelfde periode nog 165. Bovendien steeg het aantal toen in maart met 109, aldus Klink. In maart 2010 zijn vooralsnog twaalf ziektegevallen bekend. Dat aantal kan nog oplopen, meent Klink die een patroon ziet dat volgens hem voorzichtig lijkt te duiden op een afname.


In januari en februari 2010 kwamen er volgens gegevens van het RIVM respectievelijk 38 en 44 zieken bij, in maart twaalf. In 2009 werden de eerste drie maanden van het jaar achtereenvolgens 19, 37 en 109 mensen met Q-koorts geregistreerd. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top