ACTUEEL

Klink dreigde met vertrek om marktwerking

Demissionair minister Ab Klink van VWS heeft in de coalitie met de PvdA meerdere keren gedreigd op te stappen. Volgens hem probeerden de sociaaldemocraten onder aanvoering van minister Wouter Bos van Financiën elke uitbreiding van de marktwerking in de zorg om puur politieke redenen tegen te houden. Klink zegt dat in een zaterdag gepubliceerd interview met het Financieele Dagblad.

Politieke tegenstellingen

“In de ministerraad heb ik soms wel gezegd: als dit niet gebeurt jongens, dan is het voor mij gewoon einde oefening. Dat moet je niet te vaak doen, maar ik meende het dan ook echt. Omdat ik ontwikkelingen in mijn zorgsector niet laat stagneren door puur politieke tegenstellingen”, aldus Klink. Hij noemt als voorbeeld de kabinetsbesluiten om bij 34 procent en later 50 procent van de ziekenhuiszorg marktwerking in te voeren. “Ik wijk niet voor een puur politieke afweging over marktwerking, uit angst voor de beeldvorming.”

Blokkeren door PvdA

PvdA'er en oud-minister Ronald Plasterk stelt in een reactie namens zijn partij dat de sociaaldemocraten de uitbreiding van marktwerking inderdaad hebben geblokkeerd. “Het CDA wilde van de zorg een echte markt maken waar ziekenhuizen voor de winst gaan in plaats van voor de patiënten. Dat is niet de toekomst die wij voor de zorg voor ogen hebben. Het CDA kiest nu weer voor meer marktwerking in de zorg. Dat is een kant die we echt niet op moeten”, aldus Plasterk. (ANP)

Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Roger van Boxtel, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren naast Gerard Kleisterlee op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Hans van Dijk

31 mei 2010

Bijzonder jammer dat "marktwerking" zo'n politiek besmet begrip geworden is en dat AWBZ en curatieve sector daarbij op een hoop worden gegooid.. Ziekenhuizen en revalidatiecentra hebben belang bij een bekostigingssysteem dat prikkelt tot prestaties van hoge kwaliteit. De samenleving heeft daar een even groot belang bij: goede zorg die kostenefficiënt geleverd wordt. "Prestatiebekostiging" is een begrip dat hier goed bij past.Als Plasterk zich echt verdiept in (dit deel van) het gedachtegoed van Klnk, dan kan een gesprek ontstaan dat uitgaat boven de holle verkiezingsretoriek waarin patiënten slachtoffer worden van winstbejag.

Top