ACTUEEL

Leidse aanpak zelfverwijzers op losse schroeven

Het project om de spoedeisende hulp van het Rijnland Ziekenhuis en het LUMC in Leiden te ontlasten, verliest wellicht zijn financiering. Patiënten die zich onterecht bij de spoedeisende hulp melden, worden doorverwezen naar de huisartsenpost in het ziekenhuis. Dat meldt NOS.

Besparing

De twee Leidse ziekenhuizen stellen ongeveer 1,2 miljoen euro te hebben bespaard dankzij de nieuwe werkwijze. In 2009 zijn zo’n tienduizend zelfverwijzers naar de huisartsenposten gestuurd. De NOS meldt dat dat zo’n 175 euro per consult scheelt.

Economisch delict

Volgens VWS hanteren de huisartsen echter een te hoog tarief. Ze vragen ongeveer honderd euro per uur, terwijl het normale tarief vijftig euro is. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft toestemming voor 65 euro, maar dat vinden de huisartsen te weinig. Zij draaien namelijk ook avond-, nacht- en weekenddiensten. Er is zodoende sprake van een economisch delict, maar tot op heden wordt de situatie gedoogd.

Financiering

Het project werd voor de helft gefinancierd door zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en voor de andere helft uit het reguliere budget van het Rijnland Ziekenhuis en het LUMC. De NZa overlegt binnenkort met VWS over de financieringsmogelijkheden voor het project.

>> Skipr community <<

In de Skipr community 'Participatie & Gezondheid’ kunt u met uw LinkedIn profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen over de thema's ‘De klant centraal’ en ‘Participatie in de eerste lijn’. Meld u aan bij de community 'Participatie en Gezondheid'.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top