ACTUEEL

IGZ mag OM passeren bij boetes uitdelen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kan bestuurlijke boetes en lasten onder dwangsom opleggen aan zorgaanbieders zonder tussenkomst van het Openbaar Ministerie. Dat is mogelijk dankzij de intreding van de Wet uitbreiding bestuurlijke handhaving volksgezondheidswetgeving (WUBHV).

Bevoegdheden IGZ

De WUHBV is op 29 mei 2010 in werking getreden. De IGZ heeft daardoor bij concrete overtredingen door zorgaanbieders meer bevoegdheden gekregen. De IGZ kan bestuurlijke boetes opleggen voor bijvoorbeeld het niet melden van een calamiteit en het ten onrechte voeren van een beschermde titel. Bekijk op de site van de inspectie een uitgebreider overzicht.

Als de kwaliteit van zorg onvoldoende is, kan de inspectie geen bestuurlijke boete opleggen maar wel een last onder dwangsom.

Inzage patiëntendossier

De invoering van de wet betekent ook dat de inspectie meer mogelijkheden heeft om patiëntendossiers in te zien zonder toestemming van de patiënt. Dit is alleen geoorloofd als inzage noodzakelijk is voor het inspectiewerk en er geen andere alternatieven zijn.

>> Skipr community <<

In de Skipr community 'Participatie & Gezondheid’ kunt u met uw LinkedIn-profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen over de thema's ‘De klant centraal’ en ‘Participatie in de eerste lijn’. Meld u aan bij de community 'Participatie en Gezondheid'.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

telder

30 juli 2010

Als ze nu nog bekwame mensen op inspectie neerzetten...dat zou tenminste helpen

Inspectie omvat alleen artsen die gefrustreerd zijn en incompetent.

Top