ACTUEEL

Aantal meldingen euthanasie neemt toe

Artsen hebben vorig jaar opnieuw meer gevallen van euthanasie gemeld dan in het jaar daarvoor. De vijf regionale toetsingscommissies voor euthanasie hebben dat woensdag bekendgemaakt. Artsenfederatie KNMG laat weten dat de beoordelingstijd van gemelde euthanasiezaken in 2009 tot ‘zorgwekkende’ hoogte is gestegen.

Stijgende lijn meldingen

De stijging van het aantal meldingen komt niet als een verrassing, omdat onder meer het ministerie van VWS en artsenorganisaties een aantal jaar geleden hebben afgesproken dat artsen gevallen van euthanasie altijd moeten melden. Sinds 2006 zit er een stijgende lijn in de meldingen.

In 2009 kwamen er 2636 meldingen van levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding binnen. Dat is een stijging van 13 procent ten opzichte van 2008. Slechts negen meldingen werden in 2009 als onzorgvuldig beoordeeld. In 2008 was dat bij tien meldingen het geval.

Lange beoordelingstijd

De KNMG stelt dat artsen die een euthanasie melden te lang in onzekerheid verblijven door de lange beoordelingstijd. In 2007 was de gemiddelde wachttijd 28 dagen, in 2008 was dat 32 dagen en in 2009 is het opgelopen tot 37 dagen. De artsenfederatie vindt dat de achterstand in het anoniem publiceren van alle oordelen op de website snel moet worden ingelopen en dat de oordelen makkelijker toegankelijk moeten zijn. (ANP)

<< Skipr en social media >>

Volg Skipr ook op Twitter.
En meld u aan voor de groep Skipr op LinkedIn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top