Finance

Honderden banen op de tocht bij Orbis

Bij Orbis Medisch Centrum in Sittard dreigen massaontslagen vanwege financiële problemen. Het ziekenhuis heeft donderdag bevestigd dat 250 tot 1100 banen op de tocht staan en sluit gedwongen ontslagen niet uit. Maandag 16 maart presenteert het ziekenhuis een reorganisatieplan. Bij het Orbisconcern werken in totaal zo'n zesduizend mensen.

Reorganisatie

De leiding van het hypermoderne ziekenhuis kondigde in februari al aan dat er snel een uitgewerkt reorganisatieplan op tafel moest liggen. Bestuursvoorzitter Ludo Jansen legde tegelijkertijd zijn functie neer vanwege een meningsverschil over het uit te stippelen beleid.

Banen garanderen

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat minister Ab Klink van Volksgezondheid de banen bij het ziekenhuis garandeert. "Ik kan me niet voorstellen dat zoveel banen alleen door automatisering in gevaar komen. Wat in het bestuur verkeerd is gegaan moet niet worden afgewenteld op deze mensen. Zij moeten kunnen blijven werken waar ze werken." Van Gerven noemt het aantal ontslagen 'onverteerbaar en onverantwoord'.

 

Modernste ziekenhuis van Nederland

Het Orbisziekenhuis geldt als het modernste ziekenhuis van Nederland. Patiënten worden omringd door luxe, en robots bezorgen bijvoorbeeld lakens en medicijnen bij de bedden. Het ziekenhuis kostte onevenredig veel geld. Volgens de directie zouden de investeringen zich op de langere termijn terugverdienen, omdat door alle hightech bespaard kan worden op arbeidskosten.

Vakbonden

Het ziekenhuis werd enkele maanden geleden geopend, maar verkeerde vrijwel meteen in grote financiële problemen. Eerder was al afgesproken dat personeel zou moeten afvloeien. Toen werd volgens de bonden gesproken over ongeveer 250 medewerkers. De bonden willen dat het ziekenhuis miljoenen op tafel legt voor een sociaal plan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top