ACTUEEL

Schippers treft maatregelen voor aanpak babysterfte

Schippers treft maatregelen voor aanpak babysterfte

Wanneer zwangere vrouwen voor een bevalling in het ziekenhuis komen, moet binnen een kwartier worden begonnen met een verloskundige behandeling. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) meldt de Tweede Kamer dinsdag dat dit van cruciaal belang in haar streven om de babysterfte terug te dringen.

Babysterfte terugdringen

Nederland heeft een van de hoogste sterftecijfers onder zuigelingen in Europa. Elk jaar overlijden ongeveer 1700 baby's vlak voor, tijdens of na de geboorte. Betere zorg zou de dood van naar schatting vierhonderd baby's kunnen voorkomen. Eerder dit jaar deden deskundigen aanbevelingen om de babysterfte binnen vijf jaar te halveren. Het snel beginnen met de verloskundige behandeling in het ziekenhuis, overdag en 's nachts, is daar een van. Onderzoek geeft volgens Schippers aan dat dit in 92 procent van de ziekenhuizen beter kan.

15-minutennorm

Ze zal er bij de ziekenhuizen op aandringen dat afspraken over de beschikbaarheid van de professionals en hun onderlinge samenwerking om deze 15-minutennorm te halen, worden vastgelegd, meldt Schippers de Tweede Kamer. En: "Als blijkt dat voor bepaalde ziekenhuizen deze norm niet haalbaar is, kunnen zij geen veilige acute verloskundige zorg aanbieden."

Aanpak

Ziekenhuizen moeten verder voor de zomer aangeven wat er nodig is om te kunnen voldoen aan de adviezen om de babysterfte terug te dringen. Ook gaat de minister de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vragen te onderzoeken of er een tarief kan komen voor verloskundige onderzoeken. Eveneens voor de zomer moeten er nieuwe afspraken zijn over hoe en wanneer verloskundigen en gynaecologen overleggen, samenwerken en informatie overdragen. Ook moeten praktijkproeven duidelijk maken of een extra echo nodig en nuttig is.

Schippers verwacht verder veel van zogenoemde geboortecentra waar altijd verloskundigen en kraamverzorgenden zijn die contact hebben met de gynaecoloog. Er zijn er nu 35 van opgezet of in wording. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Hoek

15 december 2010

Wordt er dan ook een duidelijke definitie opgesteld wat het begin van verloskundige hulp inhoudt?

jan mm van lith

15 december 2010

Dit is wel een eenzijdige weergave van de inhoud van de brief. Ik adviseer de gehele brief te lezen (http://bit.ly/dOaeO2). De minister geeft oa aandacht aan de niet optimale risicoselectie, kinderwensspreekuur, het college perinatale zorg, het webbased dossier, geboortecentra en één tarief. Ze neemt nu initiatief en laat het niet meer alleen aan het veld over: lof! Zorgverleners moeten nu maar eens tot goede integratie verloskundige zorg zien te komen, zodat moeder en kind echt de hoofdrol hebben.

Top