ACTUEEL

Schippers kondigt tegenvaller aan

Schippers kondigt tegenvaller aan

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid voorziet een forse financiële tegenvaller. Niet alleen de burger, maar ook de sector zal hier de gevolgen van merken, aldus Schippers tegenover RTLZ.

Gevolgen

Schippers zei in de uitzending dat er op haar begroting "een overschrijding zit aan te komen". "En die is fors", aldus de minister. Ze wilde niet zeggen hoe groot de financiële tegenvaller is. De NOS noemt op basis van anonieme bronnen een bedrag van één miljard euro. Wel gaf Schippers aan dat niet alleen de burgers maar ook de sector daar de gevolgen van zal moeten merken. Als antwoord op de problemen probeert Schippers optimaal rendement uit de zorgbestedingen te halen. "Iedere euro moet maximaal besteed", zei Schippers. Eerder deze week presenteerde ze voorstellen die ervoor moeten zorgen dat ziekenhuizen meer beloond moeten worden naar de prestaties die ze leveren.

Krappe arbeidsmarkt

De minister voorziet ook problemen met het kabinetsvoornemen om de komende jaren twaalf duizend extra werknemers in de zorg aan het werk te krijgen. "We hebben geen blik verzorgers of verpleegkundigen dat we kunnen opentrekken. Je moet ze ook opleiden", zei Schippers. De arbeidsmarkt wordt bovendien steeds krapper, betoogde ze. Schippers benadrukte dat het kabinet er alles aan zal doen om de belofte waar te maken.

Europese zwarte lijst

De minister kondigde verder aan dat ze volgende week de Tweede Kamer informeert over plannen om berispingen van artsen openbaar te maken. Voor waarschuwingen geldt dat niet zodat de arts de kans heeft om zich te verbeteren. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

De Vogelvrije Huisarts

18 maart 2011

Schippers met een financiële tegenvaller op de begroting:Verkeerd begroot,via de spindokter, als overschrijding de media in laten sijpelen.

Hoek

18 maart 2011

Wat een verassing zeg en dat na zo'n korte periode van regeren! Natuurlijk was dit allang al bekend maar moesten eerst de specialisten en ziekenhuizen geloven aan een bezuinigingsronde alvorens een reden te zoeken om nogmaals hetzelfde trucje te herhalen! Laten ze daar in Den Haag nu eens duidelijk hardop zeggen dat de invoering van de DBC, welke heel veel miljoenen heeft gekost, niet een verbetering maar eerder een verslechtering van zorg heeft opgeleverd. Net als bij de LIDL supermarkt geldt ook in de zorg steeds meer het logo "DE HOOGSTE KWALITEIT VOOR DE LAAGSTE PRIJS" Maar wie daarover na denkt weet dat een kwaliteit die aan een laagste prijs gekoppeld is vaak een flutkwaliteit is!

Boom Arie

18 maart 2011

Wat een gedoe toch steeds. Grove overschrijdingen van een raming worden gemeld of deze de normale gang van zaken zijn. Een milliard overschrijding van het budget is toch echt niet gewoon. En op het terrein van de gezondheidszorg moet het toch echt mogelijk zijn vrij nauwkeurig te budgeteren, gezien de lange ervaring op dit gebied. De gang van zaken die nu aan het licht komt kan niet als onvermijdelijk worden aanvaard en zou ook niet geaccepteerd moeten worden.

Top