ACTUEEL

Arts heeft geen idee medicijngebruik patiënt

Artsen en apothekers hebben regelmatig geen idee wat voor medicijnen hun patiënten gebruiken. Het overzicht dat de arts of apotheker heeft van het medicijngebruik, klopt een op de drie keer niet met de gegevens van de patiënt.

Meldactie

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde meldactie van patiëntenfederatie NPCF. Uit de meldactie, waar vierduizend mensen aan meededen, blijkt dat medicijngebruik te weinig onderwerp is van gesprek. Zo vraagt slechts de helft van de huisartsen bij het uitschrijven van recepten niet naar andere medicijnen die gebruikt worden. Van de specialisten vraagt nog niet de helft naar het recente gebruik van medicijnen.

Zelfzorgmiddelen

Vier op de tien deelnemers aan de meldactie gebruiken zelfzorgmiddelen, zoals pijnstillers, hoestdrank en hooikoortspillen. Een meerderheid van deze groep heeft kenbaar gemaakt dat de huisarts en apotheek nooit naar het gebruik daarvan hebben gevraagd. Dat kan volgens de NPCF onveilige situaties opleveren. "Sommige middelen die mensen bij de drogist kopen, bijvoorbeeld bepaalde pijnstillers, kunnen van invloed zijn op de werking van medicijnen", aldus de patiëntenfederatie. (bron: ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

22 maart 2011

Ook inzake medicatie handelen artsen veelvuldig in strijd met hun ethische, professionele en wettelijke zorgplicht, zo blijkt uit dit onderzoek. Verbetermaatregelen:
Laat artsen iedere keer bij een consult of bij uitschrijven van recept/herhaalrecept de huidige medicatie registratie controleren, digitaal registreren en een uitdraai meegeven aan de patient. Check, check en double-check!

Hoek

25 maart 2011

Persoonlijk vind ik dat Mr Sophie Hankes wel een heel donkergekleurde bril op heeft als het artsen aan gaat. Bestaat er niet iets als eigen verandwoordelijkheid. Wel zeggenschap over de medische gegevens willen hebben maar vooral niet de eigen thuisapotheek beheren. Er valt zeker wat te verbeteren in de registratie van medicatie maar de arts kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor het zelf dokteren van patienten. Nog even en de arts moet ook nog bij elk middel aangeven dat het gewenst is dat er geen alcohol bij gedronken mag worden of geen deelname aan het verkeer. En als de patient de pillen niet in neemt en daardoor zieker wordt heeft de arts het zeker ook weer gedaan omdat deze onvoldoende het belang van inname heeft benadrukt!

Top