ACTUEEL

Echtgenote verliest geding om beademing man

Echtgenote verliest geding om beademing man

Een ernstige zieke man van 67 jaar is vorige week woensdag in het Maxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven overleden nadat artsen de kunstmatige beademing hadden gestaakt, ondanks protesten van zijn echtgenote. De vrouw was een dag eerder door de rechtbank in Den Bosch in het ongelijk gesteld. In een kort geding eiste ze een voortzetting van de behandeling.

Medische ethiek

Een woordvoerder van het MMC bevestigt een bericht hierover in het Eindhovens Dagblad van dinsdag. Volgens het ziekenhuis zou voortzetting van de beademing in strijd zijn met de medische ethiek omdat in dit geval sprake was van zinloos medisch handelen. Volgens de artsen was er geen keuze tussen leven en dood, maar ging het om de behandeling van een terminaal patiënt.

Onafhankelijke deskundige

De echtgenote wilde eerst wachten op een instemmend rapport van een onafhankelijke deskundige op het gebied van gezondheidsrecht. Ze vond verder dat niet de medici, maar de Heer beslist over de vraag of haar man ging overlijden.

Volgens de voorzieningenrechter kon de vrouw echter niet aannemelijk maken dat de conclusie van de artsen om de beademing te staken, onjuist zou zijn. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

5 april 2011

In 1999 leidde de weigering van het UMC Utrecht om mijn vader z"l Lubertus Hankes (1919-2000) toegang te geven tot volledige medische zorg, dus ook de Intensive Care tot een kort geding. De rechter gebood het ziekenhuis tot medewerking aan overplaatsing naar een ander ziekenhuis.
Geen ziekenhuis wilde mijn vader overnemen.
Alleen hospice Rozenheuvel nam mijn vader begin januari 2000 op, alwaar dr B.Zylics zonder verzoek of toestemming onzerzijds het leven van mijn vader via terminale sedatie eindigde.
Artsen beslissen over de levens van patienten, en rechters houden hen de hand boven het hoofd: er is in tien jaar niets veranderd.

tjark reininga

6 april 2011

er zit iets strijdigs in de opstelling van deze cliënte. zij beroept zich op de Heer die het levenseinde van haar echtgenoot bepaalt, maar eist anderzijds dat medisch zinloos handelen wordt voortgezet. juist na het staken van het menselijk (be)handelen zou de Heer zijn werk moeten kunnen doen, maar daarop durft zij kennelijk niet te vertrouwen.

Top