ACTUEEL

Overheveling zorgtaken nog niet rond

Overheveling zorgtaken nog niet rond

Het akkoord over de overheveling van zorgtaken van het rijk naar de gemeenten is nog niet rond. In een reactie op het concept bestuursakkoord laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat er nog een groot geschilpunt is in de vorm van de sociale werkvoorziening.

Korting

Met de overheveling is in totaal zo’n 8,5 miljard euro gemoeid.  Het betreft middelen die bedoeld zijn voor de uitvoering van ondermeer de Wajong, de jeugdzorg en het deel van de AWBZ dat bedoeld is voor begeleiding. Het kabinet boekt bij de overheveling een efficiencykorting van zo’n twee miljard euro. De veronderstelling hierbij is dat gemeenten bepaalde taken efficiënter kunnen uitvoeren dan het rijk omdat ze dichter bij de burger staan.

Samenvoegen

De grootste winst denkt het kabinet te kunnen boeken met de nieuwe Wet werken naar vermogen. Deze wet voorziet in een samenvoeging van de regeling voor de sociale werkplaatsen, de bijstand en de arbeidsregeling voor jonggehandicapten (Wajong). Door deze drie samen te voegen en bij de gemeenten onder te brengen denkt het kabinet circa twee miljard euro te kunnen besparen.

Zwarte piet

Uitgerekend op dit onderdeel is er verschil van mening gerezen tussen het kabinet en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Als het aan het kabinet ligt, wordt er flink in de sociale werkplaatsen gesneden. Op termijn is er nog maar voor zo'n 30 duizend mensen plek in de werkplaatsen, tweederde minder dan nu. De VNG dat de gemeenten straks de zwarte piet toegespeeld krijgen, omdat het minderheidskabinet van VVD en CDA gedoogpartner PVV heeft toegezegd dat niet wordt getornd aan rechten van de huidige groep gehandicapten in deze voorziening. De gemeenten vrezen daarnaast dat de doorstroom in de sociale werkplaatsen door de karige financiering volledig vast zal lopen.

Begeleiding

Om de druk van de ketel te halen heeft het kabinet toegezegd om pas in 2013 met de overheveling te beginnen. Aanvankelijk wilde het kabinet dat de gemeenten komend jaar al hun nieuwe taken zouden gaan uitvoeren. Dit betekent dat ook de overheveling van de functie begeleiding van de AWBZ naar de Wmo pas in 2013 zijn beslag krijgt. Over deze stap bestaat nog altijd grote zorg binnen de zorgsector, aangezien de overheveling betekent dat een verzekerde recht veranderd in een voorziening. Dit kan betekenen dat de voorziening stopt wanneer het gemeentelijk budget op is. Daarbij komt dat de gemeenten voor deze taken vijf procent minder krijgen dan nu in het kader van de AWBZ wordt uitgegeven, zo’n twee tot drie miljard euro.  

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Margo Noorman

19 april 2011

Terecht pas op de plaats en pas overhevelen als ook het personeel geschoold is in bijv. het indiceren van zg WMO voorzieningen of liever: het voeren van zo'n gesprek en tot een verantwoorde conclusie komen. Zonder dat je denkt dat je in het rad van fortuin zit.

Overigens is het nodig dat medewerkers het bestaan weten en gebruik maken van een tolken-telefoon om een goede inschatting te kunnen maken. (zonder tolk zijn de 30 minuten gauw voorbij).

Betreft WMO loket Sneek, die overigens midden in het centrum zit waar het moeilijk parkeren is, alleen met scootmobiel ;)

Waar kan ik de richtlijnen/voorwaarden vinden voor het verstrekken van een scootmobiel en andere WMO-voorzieningen? Transparantie graag, dat scheelt een hoop gedoe en te hoge verwachtingen.

Anoniem

25 april 2011

Er wordt wel gezegd dat de beschaving van een land af te meten valt aan hoe het met de zwaksten in zijn samenleving omgaat...

quEYGbgiknN

14 oktober 2011

That's relaly shrewd! Good to see the logic set out so well.

BDTtWRmogZDZz

15 oktober 2011

RbrjcZ , [url=http://geyzpucvfwip.com/]geyzpucvfwip[/url], [link=http://jjvxzxfwhptu.com/]jjvxzxfwhptu[/link], http://fyqbzvrohhwj.com/

Top