ACTUEEL

RIVM lanceert test ter bestrijding Klebsiella

Het RIVM heeft samen met Duitse, Engelse en Amerikaanse wetenschappers een protocol ontwikkeld voor een test waarmee ziekenhuizen een uitbraak van de Klebsiella pneumoniae snel kunnen opsporen. Het protocol is inmiddels beschikbaar gesteld aan alle Nederlandse ziekenhuizen, zo meldt het RIVM.

Snelle opsporing

Naar aanleiding van de Klebsiella-uitbraak in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis heeft het RIVM een snelle moleculaire screeningsmethode ontwikkeld waarmee ziekenhuizen de bacterie kunnen opsporen en verdere verspreiding kunnen voorkomen. Met de test is binnen een dag al duidelijk of een patiënt besmet is met de Klebsiellabacterie. 

Samenwerking

Voor de ontwikkeling van de test hebben experts van het RIVM samengewerkt met de medische faculteit van de Universiteit Münster, het Wellcome Trust Sanger Institute in Groot-Brittanië en Life Technologies Corporation uit de Verenigde Staten. "Omdat het probleem met de bacterie al maandenlang speelt in het Maasstad Ziekenhuis, is het goed mogelijk dat hij ook naar andere ziekenhuizen is verspreid", aldus epidemioloog Hajo Grundmann van het RIVM maandag. Het is niet de bedoeling dat alle patiënten van alle ziekenhuizen getest worden. Alleen patiënten die de laatste maanden in het Maasstad Ziekenhuis behandeld zijn of bij wie om een andere reden vermoedens zijn van besmetting met Klebsiella, worden getest.

(ANP) 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top