ACTUEEL

Interim-directeur Maasstad ontslagen bij Vektis

Interim-directeur Peter Weeda van het Maasstad Ziekenhuis is eind 2009 ontslagen als directeur van Vektis, het onderzoeks- en informatiecentrum voor zorgverzekeraars. Voor de vertrekregeling had Vektis 370 duizend euro gereserveerd. Dit schrijft de Volkskrant.

Belangenverstrengeling

Weeda vertrok na een verschil van mening met de raad van commissarissen over de koers van Vektis en zijn pensioendatum, laat hij aan de Volkskrant weten. "Ik kreeg daarbij mijn salaris tot aan mijn pensioen", aldus Weeda in de krant. SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat minister Schippers de aanstelling van Peter Weeda voorkomt. "Het is niet te verkopen dat de raad van toezicht die zelf onder vuur ligt uit haar midden een interim-bestuurder aanstelt. Dit wekt de indruk van belangenverstrengeling. Daarnaast wekt het weinig vertrouwen dat een falende toezichthouder een falende bestuurder moet vervangen. Met zo’n besmet verleden red je geen besmet ziekenhuis." Van Gerven heeft de minister gevraagd in te grijpen via de Inspectie voor de Gezondheidszorg en ervoor te zorgen dat een geschikte directeur wordt aangesteld. Ook herhaalt hij zijn pleidooi voor een medisch interventieteam dat acuut kan optreden als een ziekenhuisbestuur een gevaarlijke situatie, zoals een bacterie-uitbraak, niet goed aanpakt.

Opspraak

Weeda werd afgelopen week aangesteld als interim-bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis na het gedwongen ontslag van de vorige directeur, Paul Smits. Die ontving een vertrekpremie van 236 duizend euro. Smits kwam in opspraak door zijn aanpak van de bacterie-uitbraak in het ziekenhuis en genoot onvoldoende vertrouwen. Ook de raad van toezicht kwam onder vuur te liggen. Die zou niet snel genoeg hebben ingegrepen. Weeda was sinds 2005 lid van die raad. Volgens de Zorgbrede Governancecode mag een lid van de raad van toezicht de eerste drie jaar na het einde van zijn toezichtfunctie niet worden benoemd als (interim-)bestuurder. Het Maasstad Ziekenhuis laat aan de Volkskrant weten van de code te zijn afgeweken, omdat extern geen geschikte kandidaat te vinden was die per direct beschikbaar was. Het ziekenhuis denkt binnen vier tot zes maanden een vaste bestuursvoorzitter te hebben. Weeda zegt een wachttijd van drie jaar voor het vervullen van een interimfunctie erg veel te vinden. Die passage van de code geldt volgens hem in de eerste plaats voor bestuurders.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

22 augustus 2011

De man heeft nog wel meer ervaring met ontslag, maar in mijn boekje spreekt dat niet altijd tegen iemand. Problematischer is dat hij verbonden was met de RvT. Doofpot suggesties zijn daarom niet te voorkomen.

Anoniem

23 augustus 2011

Wees reëel. Codes zijn nuttig maar het gevaar schuilt in het feit dat deze een eigen leven gaan leiden. Dan kun je wel een beroep doen op de "conly or explain" bepaling, maar dan heb je eigenlijk de "strijd" al verloren. Ongeacht de legitimiteit ervan of de werkelijke toegevoegde waard ervan. De poppen zijn dan al aan het dansen en dat leidt altijd af van de taak waarvoor men op dat moment staat. Hier helpt maar één recept: niet aan beginnen en dan maar "second best" zonder de reuring. Ten minste zo effectief.

Anoniem

23 augustus 2011

Even financiëel: ik snap het niet helemaal (maar ja daarom ben ik geen bestuurder geworden).
Je krijgt een vertrekpremie, een salaris tot aan je pensioen (dus ook een goede pensioenregeling). Dus je krijgt betaald om niet te werken. Als je nu weer gaat werken, krijg je dan ook weer uitbetaald omdat je weer werkt. De man die weggaat krijgt 236000 euro, dus de nieuwe man moet ook dat jaarsalaris krijgen (dat kost het ziekenhuis dus bijna een half miljoen: dat zijn dus 15 verpleegkundigen!) O sorry, ik vergeet dat hij nog een toelage kreeg voor zijn functie in de Raad van Toezicht: presentiegelden of zoiets (gelijk aan het jaarsalaris van een hardwerkende verpleegkundige die de zwarte piet kreeg toegestuurd omdat zij haar handen niet zou wassen: hij waste tenminste wel zijn handen....: in onschuld).
Stopt nu de betaling voor het niet werken (zoals dat bij het gewone volk dat bij de UWV terechtkomt) of is dat nu eenmaal overeengekomen en loopt dat door. Ik wil niet zeuren dat dit gemeenschapsgelden zijn hoor, maar toch steekt het.

En dan dat er niemand anders is te vinden? Nee als je in je eigen kringetje blijft ronddraaien als een hond die achter zijn eigen staart aanloopt, zie je niet wat er verder mogelijk is. Laat eens een ander tot ontplooiing komen. Er is veel niet gekend talent.

Gijs

23 augustus 2011

Over geld gesproken. Dr. W.C. Peter Weerd is van 1946 en heeft / krijgt AOW / pensioen dit jaar en wordt uiteraard op basis van zijn huidige RvT vergoeding enkele maanden interim manager. Natuurlijk met een vorstelijke bonusregeling als hij nog enige patiënten levend binnen kan houden, want elke patiënt is er een in deze crisissituatie! Anders meteen een reorganisatie doorvoeren, waardoor hij zeker op 15 verpleegkundigen kan besparen en zijn bonus veilig stelt. Uiteraard na overleg met de OR en ……… de RvT! Of is dat weer belangenverstrengeling?

Top