Finance

Bezuiniging dwingt farmaceutisch museum tot sluiten

Bezuiniging dwingt farmaceutisch museum tot sluiten

Het nationaal farmaceutisch museum (NFM) in Gouda is vanaf 1 september gesloten door de gemeentelijke bezuinigingen op cultuur. Dat laat het museum dinsdag weten.

Einde samenwerking

MuseumgoudA besloot in november het samenwerkingsverband met de Stichting Nationaal Farmaceutisch Museum De Moriaan op te zeggen en ook de huur van het pand De Moriaan, waarin het NFM is gevestigd.

Doorstart onhaalbaar

Het NFM trad in overleg met de gemeente voor een zelfstandige doorstart in het pand, maar het bod van de gemeente is financieel niet haalbaar. “De gemeente wil de hoofdprijs hebben”, zei bestuursvoorzitter Toine Pieters. Volgens hem vraagt Gouda 40.000 euro huur per jaar. Kopen is ook geen optie voor NFM. “De gemeente wil 7 à 8 ton hebben voor een pand met museale bestemming dat volgens makelaars slechts 3,5 à 4 ton waard is.”

Museumstukken

Het museum geeft de collectie terug aan de mensen die de objecten in bruikleen hebben gegeven. Overige museumstukken probeert NFM onder te brengen bij andere musea.

Kaalslag

De bestuursvoorzitter spreekt van een enorme kaalslag in de culturele sector. "Daardoor waren wij afgelopen jaar alleen nog in het weekend open. Wij waren al kaalgeschoren. De gemeente heeft geld nodig en cultuur is het kind van de rekening."

Veiling

Ook museumgoudA kampt met financiële problemen. Daarom liet het in juni het schilderij The Schoolboys van Marlene Dumas veilen. De opbrengst van 950.000 euro gaat naar restauratie, opslag, uitbreiding, beheer en presentatie. Het NFM kan niets verkopen om te blijven bestaan.  (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Visser

31 augustus 2011

Is de sluiting van het farmaceutisch museum een voorbode voor de toekomst van farmaceutisch Nederland?

Top