ACTUEEL

SP: bezuinigingen ontwrichten samenleving

SP: bezuinigingen ontwrichten samenleving

De bezuinigingsplannen van het kabinet werken volgens de SP "echt ontwrichtend voor de samenleving". Dat heeft Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de oppositiepartij donderdag gezegd in reactie op onderzoek van de gemeente Amsterdam.

Kloof

"De kloof wordt groter tussen arm en rijk en tussen ziek en gezond", aldus Karabulut. Mensen met een beperking die nu met wat extra hulp kunnen werken en onderwijs volgen, zullen volgens haar "dat perspectief kwijtraken en dat gaat heel veel maatschappelijke gevolgen hebben".

Dure gevolgen

De SP-politica wijst erop dat haar partij, andere oppositiepartijen en gemeenten al langer waarschuwen dat de gevolgen van de bezuinigingen zich kunnen opstapelen bij een kwetsbare groep mensen. Zo waarschuwt ze dat jongeren met een beperking bijvoorbeeld meer risico lopen in de criminaliteit te worden gezogen. Volgens Karabulut kunnen de bezuinigingen "los van de persoonlijke drama's de samenleving straks veel geld gaan kosten". (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Meinsma

2 september 2011

Ik ben het helemaal eens met dit artikel. In mijn dagelijkse werk met clienten zie ik overal mensen in de problemen komen door de combinatie van gekort worden in inkomen en gekort worden op zorg.De spanning loopt hoog op en gaat leiden tot meer geweldsuitbarstingen, schulden, criminaliteit, verslaving, zelfmoord en slechter functioneren. De mensen worden machteloos boos en wanhopig en voelen zich afgeschreven door de overheid. Hier is in de media veel te weinig aandacht voor. Als ik het aankaart bij een passend actualiteitenprogramma, dan wijst de redactie het af, omdat het voor de kijkers niet interessant is volgens hun. Voor deze groep is het net alsof ze niet meer bestaan en dat werkt in de hand dat ze zich niet meer verbinden met de samenleving en gemakkelijker buiten de wet treden.
Als we de samenleving bij elkaar willen houden moeten we niet zo met de zwakkeren omgaan. Als het misgaat worden de gevolgen ook nog eens het individu aangerekend en blijven de mankementen van de samenleving buiten schot.
Hierbij past ook kritiek op de GGZ die als instelling al lang signalen had moeten afgeven dat de samenleving mensen aan de psychische afgrond brengt, in plaats van met diagnoses te strooien en meteen met zwaar verdovende medicatie te komen. Een betere contextuele analyse is nodig om te kijken waar de grens ligt tussen een individueel ziektebeeld en situationele factoren die probleemgedrag veroorzaken. In hoeverre is onze samenleving ziekmakend?

Top