ACTUEEL

Oppositie botst hard met Veldhuijzen om pgb

Ondanks heftig aandringen van de oppositie stelt staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) de reorganisatie van het persoonsgebonden budget (pgb) niet uit. Ze kondigde donderdag in de Tweede Kamer aan dat ze voortvarend verder gaat met de ingrijpende hervorming van het pgb waarmee mensen zelf zorg kunnen regelen.

Protesten

Direct nadat de plannen werden aangekondigd, barstten de protesten los. De gehele oppositie in de Kamer en belangengroeperingen vrezen dat veel mensen het met minder en slechtere zorg moeten doen als ze het geld voor het pgb niet meer op hun rekening krijgen. Veldhuijzen van Zanten stelde echter dat ze wel ingrijpt, maar zo dat de mensen die het pgb echt nodig hebben er geen last van hebben. Want: “Het is niet de schuld van de pgb-houders dat de regeling zo is verwaarloosd. Ik kreeg het in handen toen het al doodziek was. Ik moest een spoedoperatie uitvoeren en daar ben ik niet voor teruggedeinsd.”

De CDA-bewindsvrouw gaat aan de slag met het populaire pgb, omdat de aanhoudende groei ervan niet is vol te houden. Zo'n 130.000 mensen hebben nu een pgb en tot 2014 behouden de meesten hun recht op een pgb, meldde ze.

Oplossingen

Zij is ervan overtuigd dat het voor de meeste mensen die nu een pgb hebben wel goed komt. Ze mikt op innovaties en de flexibele inzet van zzp'ers in de zorg en kondigt aan dat ze familieleden die lang voor een naaste zorgen financieel wil compenseren. Ook komt er een expertisecentrum, met daarin onder meer de belangenorganisaties Per Saldo en Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad), om te zorgen dat mensen de zorg krijgen die nodig is.

Belangenorganisatie Per Saldo ziet het voorzichtig als een stap voorwaarts. Ook de PvdA dacht dat Veldhuijzen van Zanten wat was opgeschoven in de richting van de oppositie. In het emotionele Kamerdebat concludeerde Agnes Wolbert (PvdA) echter toch dat de plannen te onvoldragen zijn om per 1 januari mee te beginnen. Met SP en GroenLinks maakte de PvdA dat duidelijk via een motie van afkeuring.

Eerdere belofte

De partijen wilden ook dat de staatssecretaris de eerdere belofte dat iedereen ook zonder pgb dezelfde zorg houdt, zou herhalen. Maar die deed dat niet. Wel zei ze dat het haar speet als haar woorden verkeerd waren begrepen en dat haar boodschap steeds was dat mensen hun recht op zorg niet verliezen als ze hun pgb kwijtraken. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

16 september 2011

OK, dus Per Saldo is gekocht met een plek in het expertisecentrum. En zo zie je maar weer: het hemd is nader dan de rok. Voor de mensen die van een PGB afhankelijk zijn is dit allemaal geen goed nieuws.

Anoniem

16 september 2011

Inderdaad Per Saldo valt hier door de mand. Ze kunnen blijkbaar beter hun eigen belang behartigen dan dat van hun leden...

Frans van der Pas

19 september 2011

Zaken wel duidelijk houden. Het is het kabinet dat door de mand valt. Zij blijven 900 miljoen bezuinigingen boeken op pgb in de prinsjesdagnota en proberen nu ook nog even mensen met een indicatie lager dan 10 uur per week uit de AWBZ en de eigen regie te stoten.

Anoniem

1 november 2011

3 kinderen in één gezin met ernstige stofwisselingsziekte en een zeer laag IQ krijgen geen indicatie meer voor behandeling. Besparing naar schatting € 22.000,-- op jaarbasis. Vader en moeder overspannen. Er wordt momenteel voor alle 3 kinderen opname gezocht in een instelling. Kosten op jaarbasis naar schattin € 220.000,--. Wie is die slimme minister en die staatsscretaris die zo goed kan liegen. Het CPB heeft volkomen gelijk dat er meer dan € 900.000.000,-- extra kosten zullen ontstaan. Gezin kapot, leve onze bezuinigingen (maar niet heus). Als u wilt kan ik nog zo'n 30 van deze gevallen in mijn praktijk opnoemen. Waarom is er bij de algemene beschouwingen geen motie van wantrouwen tegen deminister ingediend? Waar om is er amper over de leugens rond het PGB en de extra kosten ipv bezuinigingen gesproken? Waarom zijn er duizenden patiënten en hun gezinnen die kapot gemaakt worden en in grote onzekerheid over hun toekomst leven? Wordt er gefraudeerd met het PGB? Dan moet de minister dat met haar collega's aanpakken, afstraffen, maar geen onschuldige slachtoffers maken. Heeft de minister een geweten? Heeft de minister een geweten? Heeft ons leugenachtige staatssecretaris een hart. Ik wil haar graag meenemen naar 30 gezinnen die slchtoffer zijn. Dan mag ze haar leugens en strategie uitleggen ter plaatse. Even kijken met een camera erbij wat dat voor schitterende beelden zal opleveren. Of zijn de dames daar bang voor?

Top