ACTUEEL

Louise Gunning opnieuw machtigste vrouw in de zorg

Louise Gunning opnieuw machtigste vrouw in de zorg

Voorzitter van de Gezondheidsraad Louise Gunning is door weekblad Opzij voor het derde jaar op rij verkozen tot machtigste vrouw in de gezondheidszorg. De machtigste vrouw overall is volgens Opzij Angelien Kemna, hoofd beleggingen bij de Algemene Pensioen Groep en CEO van APG Asset Management.

Top 10

1. Louise Gunning (1 juli 1951) is behalve voorzitter van de Gezondheidsraad ook voorzitter van de raad van toezicht van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Verder is ze universiteitshoogleraar gezondheid en maatschappij aan de Universiteit van Amsterdam. (Positie 2010: 1)

2. Pauline Meurs (29 april 1953) is bestuursvoorzitter van ZonMw, organisatie voor gezondheidsonderzoek en innovatie. Ook is zij bijzonder hoogleraar bestuur in de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is ze directeur van het Erasmus Centrum voor Management Development in de zorg. (Positie 2010: 3)

3. Cathy van Beek (9 juni 1956) is sinds 1 oktober 2011 lid van de raad van bestuur van het UMC St Radboud in Nijmegen en heeft patiëntenzorg in de portefeuille. Zij gaat veranderingsprocessen begeleiden. Onlangs trad zij ook toe tot de Verkenningscommissie Techniek van de HBO-raad. Daarnaast heeft Van Beek nog vijftien nevenfuncties, zoals lid van de ZonMw programmacommissie Nationaal Programma Ouderenzorg, loopbaancoach van de Topclass Erasmus Universiteit (een masteropleiding voor bestuurders in de zorg), en lid van de adviesraad van de Academie Medisch Specialisten. (Positie in 2010: 2)

4. Marleen Barth (21 maart 1964) is sinds 2008 voorzitter van GGZ Nederland. Bij de organisatie zijn ruim honderd instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg aangesloten. (Positie in 2010: 4)

5. Diana Monissen (29 mei 1955) is voorzitter van de raad van bestuur van zorgverzekeraar De Friesland. Ze is al vanaf 1990 werkzaam in de zorg en kent die daardoor van vele kanten. Ze was in 2008 en 2009 directeur-generaal Curatieve Zorg bij het ministerie van VWS. Zij is verder  onder meer voorzitter van de raad van toezicht van het gezondheidsinstituut NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie), lid van het bestuur van Zorgverzekeraars Nederland, lid van de raad van toezicht ROC Midden Nederland, lid van het bestuur Centrum Klantervaring Zorg en lid van het bestuur Innovatiefonds Zorgverzekeraars. (nieuwkomer op de lijst)

6. Angela Maas (9 augustus 1956), cardioloog in de Isala klinieken, timmert aan de weg door aandacht voor hartproblemen van vrouwen te vragen en te pleiten voor meer onderzoek ernaar. Doet zelf ook onderzoek, onder andere naar de relatie tussen overgangsklachten en risicofactoren voor hart- en vaatziekten, en begeleidt onderzoekstrajecten. (nieuwkomer op de lijst)

7. Marian Kaljouw (17 juni 1956) is voorzitter van de landelijke beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Zij smeedde in 2006 veertig kleine beroepsverenigingen aaneen tot één grote landelijke organisatie die inmiddels meer dan 40.000 leden telt. (nieuwkomer op de lijst)

8. Marjanne Sint (24 juli 1949) is sinds 2007 bestuursvoorzitter van de Isala klinieken Zwolle, het grootste niet-academische ziekenhuis in Nederland. Zij geeft verder als lid van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg de overheid adviezen over de zorg. Ook is ze voorzitter van de raad van commissarissen van ROVA Zwolle (afvalbedrijf) en lid van de raad van commissarissen van Bouwinvest. (Positie in 2010: 5)

9. Greet Prins (5 januari 1954) is sinds 2009 voorzitter van de raad van bestuur van de Stichting Philadelphia Zorg, een landelijke netwerkorganisatie voor mensen met een verstandelijke handicap die zorg en/of steun nodig hebben. Ze is verder onder meer voorzitter van het bestuur van Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg, lid van de raad van beheer van Cosun en lid van de DLG-raad van de Dienst Landelijk Gebied. (nieuwkomer op de lijst)

10. Aysel Erbudak (3 april 1968) is voorzitter van de raad van bestuur van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Ze is verder lid van de raad van toezicht van stichting Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers. (Positie in 2010: 9)

Opzij Top-100 van invloedrijke vrouwen

Opzij heeft dit jaar voor de derde keer de Opzij Top-100 van invloedrijke vrouwen opgesteld. De lijst kwam tot stand op basis van tien categorieën, variërend van sport en cultuur tot politiek en bedrijfsleven. De jury bestond uit Halleh Ghorashi (bijzonder hoogleraar management van diversiteit en integratie aan de VU), Maria Henneman (adviseur en trainer van topmanagers), Carien van der Laan (initiatiefnemer van Woman Capital en partner van Van der Laan & Company), Mijntje Lückerath (hoogleraar corporate governance aan Nyenrode en opsteller van de Female Board Index) en de hoofdredacteur van Opzij, Margriet van der Linden.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Koning

26 oktober 2011

Hoe Miss-leidend kan reputatie van macht zijn!

Top