ACTUEEL

Veldhuijzen pakt misbruik gehandicapten aan

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) wil seksueel geweld tegen mensen met een beperking verder tegengaan. Dat schrijft ze zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer. Ze reageert op een rapport dat ze vrijdag kreeg. Daarin staat dat mensen met een verstandelijke beperking veel vaker seksueel geweld hebben meegemaakt dan anderen.

Taboe doorbreken

Ze wil dat het taboe over het onderwerp wordt doorbroken en dat het wordt opgenomen in de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Door het hanteren van die code kunnen professionals geweld in huiselijke kring snel signaleren. “Seksueel misbruik valt daar nadrukkelijk ook onder”, schrijft de bewindsvrouw.

Rapport 'Beperkt weerbaar'

In het rapport 'Beperkt weerbaar'

pdf bestand  Beperkt_weerbaar

zijn ongeveer 1800 mensen met een beperking bevraagd. Van de vrouwen met een verstandelijke beperking heeft 61 procent een vorm van seksueel geweld meegemaakt die varieert van kwetsend aangeraakt worden tot verkrachting. Bij verstandelijk gehandicapte mannen ligt dat percentage op 23.

Bescherming

PvdA-Kamerlid Khadija Arib wil dat de overheid deze kwetsbare slachtoffers beschermt. “In plaats daarvan kondigt de staatssecretaris aan te gaan overleggen en voorlichting te gaan geven”, somt zij op. “Dat is absoluut niet voldoende. Elk gevoel van urgentie ontbreekt bij deze staatssecretaris. Dat zij een meldplicht aankondigt, is niet nieuw. Instellingen zijn verplicht seksueel misbruik te melden, maar zij doen het niet. Ik heb mondelinge vragen voor aanstaande dinsdag aangekondigd en wil een debat met de staatssecretaris over wat zij concreet gaat doen om seksueel geweld tegen mensen met een verstandelijke beperking tegen te gaan.” (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Krul

14 november 2011

Gruwella van Zanten dubt nog over de IQ maatregel.... Het begrip 'beperkte weerbaarheid' voor slachtoffers met een IQ tussen 70 en 85 vervalt binnenkort....goed voor de statistieken. En over 20 jaar komt er alweer een commissie en die publiceert alweer een rapport en dan reageert de staatssecretaris alweer geschokt...

Top