ACTUEEL

Huisartsen dreigen chronische zorg af te stoten

Huisartsen dreigen patiënten met diabetes, hartfalen en chronische longkwalen komend jaar eerder naar het ziekenhuis te verwijzen. Dat blijkt uit een enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging, aldus het AD.

Bezuinigingen

De LHV vroeg aan 8500 leden hoe ze de bezuinigingen van minister Schippers gaan opvangen. Tweederde van de artsen wil bezuinigen op doktersassistenten en praktijkondersteuners. 60 procent wil avond-, nacht- en weekenddiensten beperken en 82 procent zal patiënten eerder doorverwijzen naar het ziekenhuis. Vooral chronisch zieken zijn de dupe: 65 procent van de huisartsen wil deze relatief dure zorg beperken, terwijl 77 procent deze patiënten naar het ziekenhuis stuurt.

Afwegingen

De Twentse huisarts Luc de Vries uit Diepenbroek verwees onlangs een groep van 32 chronische longpatiënten terug naar het ziekenhuis. Een groep huisartsen uit Nijmegen stelt chronische longpatiënten niet meer te kunnen helpen door de bezuinigingen. “We zouden het dolgraag doen, maar het is om bedrijfseconomische redenen nu onverantwoord”, zegt huisarts Wim van Beurden vrijdag in het Algemeen Dagblad.

Slecht nieuws

Volgens voorzitter Steven van Eijck van de LHV betekent de uitkomst van de enquête, die door 2200 huisartsen is teruggestuurd, slecht nieuws voor de patiënt. “Voor chronisch zieken is de arts niet meer op loop- of rollatorafstand.” De zorg is in het ziekenhuis bovendien een stuk duurder, betoogt Van Eijck in de krant.

De dupe

De NPCF laat in een reactie weten dat patiënten niet de dupe mogen worden van de bezuinigingen. “Het wordt hoog tijd dat huisartsen en de minister hun ruzie bijleggen.” Ook de CG-raad is bezorgd. “Het is belangrijk dat goede zorg dicht bij huis blijft. Wij houden dit scherp in de gaten.”

 

Skipr 99 event

Op het Skipr 99-event zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor bestuurders en toezichthouders. Wees er snel bij. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

26 november 2011

Volgende aanval van het LHV met steun van het NPCF en de CG-raad. Het gaat allemaal om het inkomen van de huisarts en de patiëntenverenigingen zouden er verstandig aan doen om zich terughoudend op te stellen bij het steunen van de zorgaanbieders. Die zorgaanbieders dienen gewoon goede zorg te leveren voor een goede prijs. Dat is ook in het belang van de patiënt. Ontneem VWS de mogelijkheid om die goede prijs af te dwingen en er zal een tweedeling ontstaan in de samenleving met dank aan de NPCF en de CG-raad.

Er komt een punt dat de patiëntenverenigingen eens bij zichzelf te rade moeten gaan met de vraag of zij met hun huidige zwakke strategische analyses de patiënt wel steunen.


Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

27 november 2011

NPCF en CG-raad zijn marionetten van VWS en ontvangen miljoenen subsidies hiervoor.
NPCF en CG-raad slaken alleen populaire uitroepen en weigeren individuele patienten te helpen en ....laten slachtoffers van medische fouten volledig in de kou staan.

Jo Hendrikx

28 november 2011

Ik ben zelf meervoudig chronisch patient met diabetes , reuma en copd
Het is een grote schande dat huisartsen om geldelijke redenen ons straks gaan weigeren ( hoezo zorgplicht?)

Ook de NPCF en CG-raad verloochenen hun eigen achterbannen

Huisartsen u zaagt aan u eigen stoelpoten er zullen chronische zorggroepen komen met verpleegkundigen die buiten u om de basis chronische zorg gaan doen en waar nodig doorverwijzen naar de huisarts of specialist
Gaat u nu alle praktijkassistenten weer ontslaan en werkloos thuis laten zitten, dit lijkt de thuiszorg wel die ook elk jaar haar V&V krachten weer in en uit loondienst . in en uit zzp schap gooide.

De schaartse in de zorg zit niet in de artsen maar in goed opgeleide verpleegkundigen , die dit slavendrijversgedrag niet zullen accepteren.

Arts zijn is een dienend beroep geen plek voor economische chantage.....

VWS houdt u poot stijf deze chantage mag niet gebeuren.

Een van de 4 miljoen chronisch zieken in dit Land

Jo Hendrixs , Limburg

CE Jansen

4 december 2011

De huisartsen zijn geen echte ondernemers. Ze krijgen inschrijfgeld en gaan niet failliet als ze gewoon hun werk doen.
Ik hoop dat de chronisch zieken en ouderen via andere zorggroepen met bv verpleegkundigen of specialisten ouderengeneeskunde wel zorg kunnen krijgen. Meer keuzevrijheid voor de patient als er meer marktwerking komt.

Top