ACTUEEL

Minister heeft geen bezwaar tegen euthanasieteams

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft geen bezwaar tegen de komst van ambulante euthanasieteams. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer, waar vragen gerezen waren over de kwestie.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) maakte medio november bekend reizende teams op te willen zetten met gespecialiseerde artsen om bij mensen thuis euthanasie toe te passen. De NVVE doet dit omdat veel zieken en ouderen volgens de vereniging door artsen niet serieus worden genomen in hun stervenswens.

Zorgvuldigheid

Volgens Schippers zijn er geen juridische beletsels voor dergelijke teams. “De wet bevat geen regels over de plaats waar de euthanasie of de hulp bij zelfdoding plaatsvindt”, aldus Schippers. Wel benadrukt Schippers dat onder alle omstandigheden aan de zorgvuldigheidseisen uit de Wet toetsing levensbeëindiging moeten worden voldaan.

Huisarts

Schippers ziet liever dat de huisarts in plaats van mobiele teams of een speciale levenseindekliniek betrokken is bij het proces rond euthanasie. “Immers deze arts heeft inzicht in de gehele situatie van de patiënt en is bekend met zijn of haar achtergrond”, aldus Schippers. “Naar mijn mening moet de aandacht daarom met name uitgaan naar het verder verbeteren van die communicatie tussen de arts en de patiënt als het gaat om een verzoek om levensbeëindiging.”

Doorverwijzen

Ook wil Schippers geen situatie waarin “het bestaan van een levenseindekliniek of ambulant team er toe leidt dat artsen bij een verzoek om levensbeëindiging eerder geneigd zijn door te verwijzen naar een dergelijke kliniek of team.”

Weerzinwekkend

De Tweede Kamer debatteert donderdag met Schippers over de kwestie. In de Kamer lijkt een meerderheid voorstander te zijn van de ambulante teams. VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zijn voor. De christelijke partijen en de SP zijn tegen. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij noemde het voorstel  in het Algemeen Dagblad zelfs 'weerzinwekkend': “Zo'n mobiel team klinkt net als de ANWB die komt helpen als je pech hebt met de auto, heel merkwaardig.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Kloek-Wielenga

1 december 2011

Mobiele teams die mensen aan een waardig levenseinde helpen weerzinwekkend? Dat er zich hier in dit land dagelijks mensen voor de trein werpen, dat mensen zolang met hun hoofd tegen een muur bonken dat ze zichzelf doodslaan, dat mensen eerst moeten creperen alvorens ze in aanmerking komen voor hulp bij euthanasie: dat is pas weerzinwekkend. Laten we mensen helpen die klaar zijn met hun leven. Die ons dag in dag uit op alle mogelijke manieren laten weten dat ze niet meer verder willen. Die we dan tegen heug en meug toch maar weer een wasbeurt geven op dat bed waar ze niet meer af kunnen. Laten we met elkaar bedenken hoe we voor die mensen een mooi levenseinde kunnen maken. Dan houden we als zorgverleners tijd en energie over voor de mensen die nog wel door willen en blij zijn met onze hulp. OK, mobiele teams tja, zullen we het ambulante teams noemen dan? Klinkt toch net iets minder agressief.

Top