ACTUEEL

Ziekenhuis verwisselt lichamen in mortuarium

In het Kennemer Gasthuis in Haarlem zijn in oktober de lichamen van twee overledenen met elkaar verwisseld. Dat maakte het ziekenhuis dinsdag bekend. De verwisseling gebeurde in het forensisch mortuarium.

Fout

In een verklaring stelt het ziekenhuis “het zeer te betreuren dat dit heeft kunnen gebeuren, met name voor de nabestaanden van beide overledenen”. Het Kennemer Gasthuis heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg direct geïnformeerd nadat de fout aan het licht kwam.

Verwisseling

Volgens het Haarlems Dagblad ging het om een Brit en een Bloemendaler. De fout zou in Groot-Brittannië aan het licht zijn gekomen bij een controle in een mortuarium. De Brit zou toen al zijn begraven in Haarlem. Zijn lichaam werd opgegraven en alsnog overgebracht naar zijn vaderland voor een herbegrafenis. Het Kennemer Gasthuis wil dat niet bevestigen. "Vanwege de privacy doen wij geen mededelingen. Dit is zo pijnlijk voor de nabestaanden", aldus een woordvoerster.

Protocol

Het Kennemer Gasthuis heeft een onderzoek ingesteld naar de fout in het forensisch mortuarium. Voor de werkzaamheden daar gelden strakke protocollen. Gebleken is dat de gegevens van de patiënt niet zijn vergeleken met de sticker die bij het lichaam zat. Normaal gesproken worden die gegevens dubbel gecontroleerd.

Nabestaanden

De raad van bestuur van het Kennemer Gasthuis heeft rechtstreeks contact gezocht met de nabestaanden van de overledenen om hen persoonlijk excuses aan te bieden. De overledenen zijn overgedragen aan de familie. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top