ACTUEEL

'Prijzen tandartsbezoek flink omhoog'

'Prijzen tandartsbezoek flink omhoog'

Het vullen van een gaatje of het zetten van een kroon wordt door de invoering van de vrije markt in de mondzorg flink duurder. Dat meldde zorgverzekeraar VGZ dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. VGZ analyseerde de prijzen van circa tweehonderd tandartspraktijken nadat er signalen binnenkwamen bij de koepel van patiëntenorganisaties NPCF over vermeende prijsstijgingen.

Stijging 10 procent

Volgens VGZ zijn de prijzen van een bezoek, nu tandartsen per 1 januari die zelf mogen bepalen, gemiddeld met 10 procent omhoog geschoten. In een enkel geval was de behandeling zelfs 30 procent duurder dan vorig jaar. De zorgverzekeraar benadrukt dat het pas 200 van de 8000 tandartspraktijken onder de loep heeft genomen.

Patiëntervaringen meten

De NPCF gaat mensen via een lijst op internet naar hun ervaringen vragen, omdat het volgens de organisatie niet mogelijk is na te gaan hoe een tandarts op kwaliteitsaspecten zoals hygiëne, het aantal patiënten met gaatjes en de levensduur van kronen scoort. Ook prijzen voor behandelingen zijn vooralsnog onbekend, waardoor een goede keuze maken onmogelijk lijkt.

Informatie 

De belangenorganisatie van tandartsen NMT spreekt tegen dat informatie die tandartsen geven onvoldoende is. "Ten eerste houdt zorgautoriteit NZa de markt goed in de gaten", aldus een woordvoerster. "Daarnaast is bij praktisch alle tandartsen de informatie gewoon op te vragen." Anders dan de NPCF stelt, is volgens de NMT een website waar de informatie over een tandarts op moet staan niet verplicht.

Ruimte tot innoveren

Volgens de NMT is het tevens moeilijk om al na 3 dagen in het nieuwe jaar een conclusie te trekken. "We moeten ook niet vergeten met welk doel het experiment is doorgevoerd. De markt voor tandartsen zat op slot en het oude systeem voldeed niet meer", vervolgt de zegsvrouw. "Nu hebben tandartsen de ruimte om te innoveren. Het is aan de patiënt zelf om een keuze te maken bij welke tandarts hij zich wil laten behandelen." (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

3 januari 2012

Dit hebben we allemaal te danken aan de marktwerking in de zorg. Dit maakt ons hele goede zorgstelsel kapot. Schande voor Nederland. Het gaat hier alleen maar om meer geld in de la te krijgen. Dat is mede de oorzaak van de hele crisis. Meer meer meer en nog eens meer anders is het niet goed. We laten onze tanden maar rotten in plaats van de kassa van de tandarts te spekken.

Anoniem

4 januari 2012

Inderdaad werkelijk ongelooflijk dat de prijzen stijgen tegen de verwachting van de overheid ivm vrije marktwerking. Wederom een bewijs dat dit op veel vlakken niet werkt! En wie gaat er nu ingrijpen?

Top