E-health komt maar langzaam van de grond in de cure. Dat het ook anders kan, merkten wij afgelopen donderdag. Maar liefst tachtig zorgorganisaties uit de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en GGZ verzamelden zich in Driebergen.
In 2006 startte ons eerste Beeldzorgproject. Als je terugkijkt naar die eerste projecten, is dat een enorm verschil met vandaag. Toen was je al blij als de videoverbinding helder was. En zorgverleners konden alleen vanaf kantoor ‘zorg op afstand’ bieden. Toch ben ik blij dat we in die tijd begonnen zijn. Dat er zorgorganisaties en ouderen waren die het aandurfden.
Kracht van beeldzorg
Met de pioniers uit de tijd hebben we ervaring opgedaan over waar beeldzorg krachtig kan zijn. En hoe met behulp van moderne techniek juist de ouderen die deze techniek gebruiken letterlijk ‘verbonden’ blijven met de mensen en maatschappij om hen heen. Zo herinner ik me nog heel goed een oudere dame in ons eerste project die vertelde dat ze hierdoor het contact met anderen kon onderhouden. Immers, zij werd zelf ouder en minder goed ter been, maar haar omgeving ook. Een man van 94 (!) die vertelde dat hij door de beeldzorg op zichzelf kon blijven omdat hij wist dat als er iets was, hij snel de zorg kon waarschuwen.
Dergelijke verhalen stimuleerden ons om door te gaan en het concept verder te verfijnen.
Ouderen bewegen
Afgelopen week lanceerden we op de 50-plusbeurs ons gezamenlijke initiatief met ouderenorganisatie Unie KBO, ondersteund en mede mogelijk gemaakt door ZilverenKruis. Het initiatief stelt leden van de KBO in staat zichzelf voor te bereiden op de inzet van technologie in de zorg via een speciaal ingerichte KBO-tablet. De tablet is aantrekkelijk geprijsd en er staan vooringestelde senioren-Apps op, zoals onze BeeldbelApp en het KBO-Venster op de wereld. De echte innovatie zit in het netwerk van KBO-vrijwilligers die de oudere gebruikers op weg helpen. Senioren helpen Senioren. Op de 50plusbeurs werd een digitaal KBO-terras gemaakt en de interesse was overweldigend.
Koudwatervrees zorgorganisaties
Maar enthousiaste ouderen zijn maar de helft van de zorgrelatie. Immers, zoals veel rapporten laten zien, zit de crux bij e-health in de zorgorganisaties. Daar is koudwatervrees. Medewerkers willen niet of denken dat de techniek de zorg verschraalt. Reële onderwerpen waarvan ik denk dat we ze niet zomaar onder het tapijt moeten vegen.
Vandaar dat we afgelopen week ons partnerpanel Beeldzorg organiseerden. En waar normaal gesproken zo’n twintig rond vijfentwintig organisaties komen, waren dit er deze keer maar liefst tachtig. Allemaal zorgorganisaties in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en GGZ. Ook hier bemerkte ik een enorme positieve energie en behoefte tot het delen van ervaringen en kennis.
Workshops
We organiseerden diverse workshops. In een ervan kwam de inzet van Beeldzorg in de GGZ en VG aan bod en werden ervaringen uitgewisseld. Verhalen van zorg voor cliënten die dankzij de techniek veel toegankelijker was geworden. En voorbeelden waar medewerkers ineens meer contact kregen dankzij de techniek. Maar ook vragen over hoe anderen omgingen met weerstanden of in welke situaties beeldzorg juist niet geschikt bleek.
In een andere workshop werd via onze BeeldbelApp live contact gelegd met cliënten. Hilarische momenten waarin de ouderen aan de bezoekers gingen uitleggen hoe de iPad eigenlijk werkt. De wereld op z’n kop. Ook lieten mensen zich meten met de eerste beta van de ThuismeetApp en vertelde Ellen Steenmeijer van onze partner MooiZo hoe zij ervoor gezorgd hadden dat Beeldzorg inmiddels bij meer dan duizend cliënten, vijfhonderd mantelzorgers en tweehonderd zorgverleners een vaste dagelijkse routine is geworden.
Een eer
Kortom, de afgelopen week bevestigde mijn vermoedens dat e-health echt iets is van de cliënt en diens zorgverlener. Een ontdekkingsreis die van onderaf moet komen, noem het een ‘beweging’. Met de ouderen zelf zijn we daar al volop mee bezig, innovatie van ‘onderaf’. Het was dan ook een eer dat de aanwezige zorgorganisaties vroegen of wij de kennisdeling en mogelijkheid tot ervaringsuitwisseling ook voor hen wilden faciliteren. Van onderop, met de ‘poten in de klei’ en juist over de sectoren heen. Dat gaan we met alle liefde doen: virtueel en fysiek. Net zoals zorg hoort te zijn.
Daan Dohmen
Algemeen directeur van Focus Cura Zorginnovatie
——–
Dohmen is ‘zorgfuturist’. Hij deelt samen met Lucien Engelen voornoemde en andere ervaringen ook op de Masterclass e-health van Skipr op donderdag 19 november (op het kantoor van Focus Cura in Driebergen) en woensdag 27 november (bij Radboud Reshape Innovation Center in Nijmegen). Inschrijven kan hier.