Reader Interactions

Reacties 2

 1. Robert Kreis

  Robert Kreis, chirurg n.p.
  Deze oproep komt op tijd. Wie de zorgparagrafen van politieke partijen leest kan opmerken hoe weinig deze organisaties feitelijk weten hoe de zorg werkt. Daardoor ontstaat de noodzaak om aan allerlei organisaties advies te vragen. Dit verklaart de waaier aan opvattingen en meningen die vaak direct afkomstig zijn van belangenorganisaties zoals NZa, NZI, ZN en de Patiëntenfederatie (voor 85% gefinancierd door VWS).
  De politiek wordt overladen met rapporten zoals: Passende Zorg; Zinnige Zorg en Houtskoolschetsen. De werkvloer – die gewoon zijn werk doet – zal de bureaucratische trajecten die met deze initiatieven gepaard gaan, nooit kunnen bijhouden. Hierbij dreigt hetzelfde als bij onderwijsinstellingen is gebeurd. Zorgprofessionals worden geconfronteerd met nog meer regelgeving en administratie waarvan de winst discutabel is. De Algemene Rekenkamer heeft bij het traject Zinnige Zorg nu al vastgesteld dat de uitvoering honderden miljoenen heeft gekost tegen een marginale opbrengst.
  Zorgprofessional wees alert!

 2. Ron Legerstee

  Ron Legerstee, verpleegkundige n.p.
  Wat een heerlijke titel, dit stuk van de nieuwe voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten. En al helemaal één van de laatste zinnen: “Zorgprofessionals raken gedemotiveerd door controledrang en regelgevingsreflexen van overheden en instituties”. En wat is het dan toch verschrikkelijk jammer te weten dat alle partijen die ertoe doen, in 2018 al bij het spreekwoordelijke kruisje hebben getekend. En daarmee de overheid en (haar !) instituten carte blanche hebben gegeven om – inderdaad met de voor hen zo karakteristieke controledrang en regelgevingsdrift – naar hartelust te kunnen schrappen in wat medische zorgprofessionals hun patiënten in de toekomst nog te bieden hebben. Immers, bij het ondertekenen van het HLA-MSZ (Hoofdlijnenakkoord Medisch Specialistische Zorg), hebben medici en verpleegkundigen de verantwoordelijkheid op zich genomen om de aanbevelingen van de instituten (hoe die ook zullen luiden) middels standaarden en richtlijnen in te voeren in hun praktijk . . .

  Kortom, het ís al gebeurd, beste professionals !