BLOG

Minder uitgaven door meer preventie

Minder uitgaven door meer preventie

De zorgkosten worden steeds ‘zorg’wekkender. De kosten nemen toe, maar het beschikbare geld (en personeel) kan niet eindeloos groeien. Zorg schaart zich daarom naast de eurocrisis en werkloosheid, als een van de belangrijkste thema’s van deze verkiezingen. Dat is niet voor niets.

De kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland ligt hoog. Daar hangt een prijskaartje aan. Geld dat wel effectief besteed moet worden. Dat is ook de conclusie die Ab Klink trekt in zijn rapport ‘Kwaliteit als medicijn’. Hij pleit hierin onder andere om onnodige behandelingen te vermijden en te betalen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Een uitgangspunt waar ik mij goed in kan vinden en dat ook geldt voor preventie. Want kunnen we niet beter zorgen dat de mensen in eerste instantie niet ziek worden?

Helft ziektegevallen vermijdbaar

Johan Mackenbach, hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg aan het Erasmus MC, stelt dat minstens de helft van de ziektegevallen in ons land is vermijdbaar is. Ziektes als kanker, beroerte en suikerziekte kunnen het gevolg zijn van verkeerde keuzes die we maken. Niet alleen individueel, maar ook als samenleving.

Zet in op preventie en leefstijl

Een goede gezondheid is tenslotte in het belang van onze hele samenleving. Burgers, overheden, GGD’en, zorgaanbieders, verzekeraars en bedrijfsleven. Iedereen zal hieraan zijn steentje moeten bijdragen. Te beginnen op 12 september. Want wat willen wij als kiezer? Willen we dat gemeenten zich sterk maken voor gezonde scholen? Of vinden wij dat gezond leven een verantwoordelijkheid is van de ouders? Willen we dat bedrijven meer moeite moeten doen om gezonde producten te maken? 1% minder alcohol in wijn, 5 suikerklontjes minder in frisdrank of 10% minder zout in brood. Dit relatief kleine percentage op het product, betekent een groot percentage gezondheidswinst! Of moet de overheid zich daar niet mee bemoeien en het aan de consumenten overlaten?

Preventie zaak van iedereen

Ik denk dat de antwoorden te vinden zijn in de combinatie: we moeten als consumenten meer de macht grijpen en gemeenten en rijk moeten duidelijk de regels stellen.

Preventie is een zaak van ons allemaal. We zullen allemaal moeten investeren voor een gezondere samenleving. Een kleine investering die zal leiden tot een structurele kostenbesparing en gezondheidswinst. Kortom, minder uitgaven door meer preventie!

Laurent de Vries, Directeur GGD Nederland

GGD Nederland is een van de partijen die betrokken is bij het Grote Zorgdebat dat op 29 augustus in Nieuwegein wordt gehouden. Kijk voor meer interviews op Skipr webtv.

9 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 augustus 2012

Dit is een prima blog met een boodschap die de meeste mensen wel zullen onderschrijven. Waar het nu om gaat is concrete voorbeelden te geven zodat mensen kunnen volgen. Mooie voorbeeldprojecten, bijvoorbeeld van samenwerking met het bedrijfsleven. Laat zien wat scholen, sportverenigingen, individuen zelf kunnen doen. Wijzen naar gemeenten en 'de overheid' en naar elkaar gaat in de komende (magere) jaren natuurlijk niet werken.
Zo vond ik ook het voorbeeld dat Pechtold in het laatste debat noemde aansprekend. Als iemand door zijn enkel gaat op het sportveld, laat je dan een ambulance komen of breng je iemand zelf met de auto. Dat scheelt een slordige 700 euro. Dat snappen mensen.
De tijd is aangebroken dat we concreet maken wat we bedoelen!

Anoniem

23 augustus 2012

Wat een nonsens. Mensen worden continue de voedingspiramide voor gehouden en gezegd wat het voedingscentrum en de gezondheidsraad goede voeding noemen. Maar is dat wel zo? Artsen, dietisten etcetera houden mensen de verkeerde voedingsmiddelen voor waardoor wij JUIST ziek worden. Brood, magere producten, vruchten, sapjes, plantaardige olie, magere koekjes. Terwijl wij juist alleen goed gedijen op vet vlees en echte boter. De rest is overbodig en ziekmakend.
Doe eens niet zo dom om mensen brood voor te schrijven, 4x een appel of weet ik wat. Vet is goed en lekker.

Anoniem

23 augustus 2012

Het lichaam reguleert zichzelf. Vet maakt slank, koolhydraten maken dik en ziek. Eet dus geen koolhydraten, fructose en anti nutriciënten zoals rauwkost of groente.
Je kunt vet eten en vlees/vis zoveel je lust en afvallen en gezond worden. Waarom wordt dit nog steeds ontkend? Ziekenhuizen kunnen opdoeken, doktoren kunnen en andere baan zoeken, diëtisten hebben we niet meer nodig en ziektekostenpremies zijn overbodig geworden.
Neem een voorbeeld aan Zweden en Polen. Eet vet in plaats van koolhydraten

Huis in 't Veld

23 augustus 2012

Ik denk dat investeren in een gezondere leefstijl zeker zijn vruchten kan afwerpen, maar veel initiatieven op dit gebied bereiken vaak niet de doelgroep die de gezondere leefstijl het hardst nodig heeft. Campagnes om gezonder te eten bereiken vaak vooral effect bij mensen die al relatief gezond eten en veel minder mensen die echt wat aan hun eetgewoontes zouden moeten aanpassen. Hoe kunnen we dit nou eens aanpakken? Even flauw gezegd, hoe zorg je dat het achterstandsgezin uit Rotterdam-Noord niet twee keer per week bij de fastfood keten ontbijt ipv zorgen dat het hoogopgeleide gezin nog iets gezonder gaat leven dan ze eigenlijk al deden?

Ik ben ook benieuwd hoe preventie middels gezondere voeding zich verhoudt tot preventie middels gezondere sociale netwerken. Investeren in sterkere sociale netwerken voor kwetsbare doelgroepen heeft ook een significante preventieve werking doordat mensen langer thuis kunnen blijven wonen en minder snel in een negatieve spiraal hoeven te komen (vwb benodigde zorg, bijv. bij ouderen). Is hier iets over bekend Laurent?

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

23 augustus 2012

Bedrijven zouden m.i. geprikkeld moeten worden minder schadelijke voedingsproducten op de markt te brengen door toepassing van de stoplichtvoorlichting zoals die bepleit is door Foodwatch. Dat houdt in een rood, oranje of groen lichtje op de verpakking voor verzadigd vet, zout en enkelvoudige koolhydraten (suiker, glucose, fructose, etc.). Dat is veel begrijpelijker en leesbaarder dan de huidige tabelletjes.

@ Huis in 't Veld:

Valide punt, het punt van hoe motiveer je mensen om gezond te eten?. Het is echter op te lossen door een zorgpremiekortingsysteem, waarbij men premiekorting krijgt als men gezond eet (en voldoende beweegt). Dat is te meten met behulp van enkele al dan niet nieuw ontdekte biomarkers. De sneltesten daarvoor moeten nog wel ontwikkeld worden, maar het is mogelijk. Zie voor meer info www.gezondezorg.org/preventiebeleid.php.

Anoniem

23 augustus 2012

En weer een bestuurder/lobbyist die stelt dat als hij meer geld krijgt, dat de zorg dan vervolgens beter en goedkoper wordt. We moeten gaan turven.

Gideon de Haan MHD

23 augustus 2012

Prima stuk. Laten we er handen en voeten aan geven. Geef gezondheidszorgers geld voor zaken die ze voorkomen. Ga debat aan met patiënten over keuzes in het leven en in hun zorg. Stuur patiënten rekeningen om ze bewust te maken van de kosten die ze (soms erg makkelijk) maken. Het is mogelijk. Groet, Gideon.

Anoniem

25 oktober 2012

http://blogs.ei.columbia.edu/2012/10/24/bharungamari-end-of-the-road/comment-page-1/#comment-94513

Anoniem

25 oktober 2012

plz visit this site http://www.sidtechno.com

Top