BLOG

Sta op tegen agressie in de zorg

Sta op tegen agressie in de zorg

We hopen natuurlijk dat u er allemaal bij bent maandag 23 september in Bussum. Hier beleeft de campagne Wees duidelijk over agressie zijn primeur. En dat is niet voor niets, want agressie is een groot probleem in de zorg.

Iedere keer als we in de media een bericht horen over ambulancebroeders die worden bedreigd, of over een patiënt die een secretaresse de huid vol scheldt of een arts een mep verkoopt, roepen we verontwaardigd: “Dit kán toch niet”. Onze verontwaardiging is volkomen terecht: het kan ook echt niet. Maar toch gebeurt het regelmatig. Vandaar deze campagne.

Ontoelaatbaar

NVZ stelt zich op het standpunt dat agressie en geweld tegen ziekenhuismedewerkers altijd ontoelaatbaar is. Management en medewerkers bepalen samen welk gedrag toelaatbaar is en hoe zij daarop reageren. Ze registreren gedrag dat niet door de beugel kan en evalueren dit om er lessen uit te trekken. Op basis van dit uitgangspunt is al heel veel gedaan om tot een structurele oplossing te komen en zoals met alle problemen begint die oplossing met communicatie. Niet voor niets merkte NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy recent op: “Duidelijk zijn over agressie is voor mij een veilige werkomgeving creëren voor medewerkers om agressie aan te kaarten. Het voorkomen van agressie begint bij het altijd bespreekbaar maken van incidenten”. De mogelijkheid voor medewerkers om anoniem aangifte te doen, speelt hierin een essentiële rol. Ook het project Veilige zorg heeft duidelijk zoden aan de dijk gezet. VieCuri Medisch Centrum geeft hierin een heel goed voorbeeld. De gerichte aanpak van Veiligezorg® heeft ervoor gezorgd dat het aantal agressie-incidenten in dit ziekenhuis is gedaald van 304 in 2004 naar twintig in 2012.

Actieplan

Maar we zijn er nog lang niet, agressie in de zorg komt nog steeds te vaak voor. NVZ heeft zich hierom aangesloten bij het breed gedragen actieplan Veilig werken in de zorg, waarin alle sociale partners uit de zorg en de jeugdzorg elkaar hebben gevonden. De campagne wordt ondersteund door het ministerie van VWS.

Onderdeel van Veilig werken in de zorg is het landelijk symposium Samen duidelijk over agressie, maandag in theater Spant! In Bussum. Zoals gesteld gebruikt minister Edith Schippers van het ministerie van VWS deze gelegenheid om samen met bestuurders uit de zorg en de jeugdzorg de aftrap te geven voor de campagne Wees duidelijk over agressie. Het symposium biedt veel praktische informatie over mogelijkheden om agressie in de zorg terug te dringen en dagvoorzitter Tom van ’t Hek gaat met aanwezigen het gesprek aan over de dilemma’s die hiermee samenhangen. Alle bezoekers ontvangen na afloop van het symposium ondersteuningsmaterialen om de campagne Veilig werken in de zorg een plaats te geven binnen de eigen organisatie.

Bent u erbij? Ik hoop het. Kunt u er niet bij zijn? Kijk dan snel op www.duidelijkoveragressie.nl. Hier vindt u heel veel praktisch materiaal om binnen uw eigen organisatie mee aan de slag te gaan.

Margot van der Starre
Directeur NVZ

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

22 september 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd. Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog. Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg. Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 22-09-2013 22:58.

Binjamin Heyl

22 september 2013

Het is een goed gebruik voor mensen die graag anoniem willen blijven nogal eens graag hun onderbuik wagenwijd open zetten.

Top