BLOG

Een Quarter Pounder in het ziekenhuis

Een Quarter Pounder in het ziekenhuis

Vaak gebruiken mensen voorbeelden van goede zorg uit het buitenland om inspiratie op te doen voor zorgvernieuwing in eigen land.

De fameuze Mayo Clinic in Minnesota staat bijvoorbeeld al jaren aan de top wat betreft kwaliteit en patiënttevredenheid. Het Kaiser Permanente werkt al sinds 2004 met een elektronisch medisch dossier. Het zijn regelmatig aangehaalde voorbeelden van hoe het beter en anders kan.

Maar het is ook goed om te kijken naar buitenlandse voorbeelden, die je waarschuwen voor onheil dat in de toekomst op de Nederlandse ziekenhuiszorg en de patiënt kan afkomen. Zo sprak ik laatst een zorgverlener van de National Health Service in Engeland, die mij vroeg hoe de Nederlandse ziekenhuizen omgaan met de komst van Burger Kings en Mc Donalds in ziekenhuizen. Huh?!

Fastfoodketens

Er schijnen op dit moment zo’n veertig Britse ziekenhuizen van de National Health Service te zijn, die ruimte verhuren aan fastfood ketens. Er zit bijvoorbeeld een Burger King in het Southampton General Hospital. In het ziekenhuis hangen de posters van de Burger King naast de verwijsborden voor de kinderafdeling. In Engeland heeft dat veel protesten van artsen veroorzaakt die benadrukken dat obesitas volksziekte nummer 1 is, maar de ziekenhuisdirecteuren trekken zich daar niets van aan. De suggestie is dat de ziekenhuisbestuurders uiteindelijk de opbrengst van de verhuur aan een fastfoodketen de doorslag laten geven. Overigens zitten er ook McDonald’s en Burger Kings in (kinder)ziekenhuizen in de Verenigde Staten.

Voedingsrichtlijnen

In Engeland pleit de Academy of Medical Royal Colleges ervoor dat ziekenhuizen voedingsrichtlijnen (nutritional standards) aanhouden voor het eten dat zij aan hun staf en patiënten serveren. Dergelijke voedingsstandaarden gelden ook al voor de door de overheid gefinancierde scholen. Ziekenhuizen zouden zich aan die maatschappelijke doelstelling moeten committeren. Als zij mensen binnen hun muren genezen, dan hebben ze ook een taak om de gezondheid van mensen op alle vlakken in het ziekenhuis te bevorderen.

In Nederland is het nog niet zover. Toch? Laten we het in elk geval niet zo ver laten komen. Nee, en ik ga niet oproepen tot regelgeving. Er zijn al veel te veel regels en administratieve lasten in de zorg. Een ziekenhuis is een maatschappelijke instelling. Daar hoort het bevorderen van gezondheid centraal te staan, ook buiten de operatiekamer.  En met gezond verstand laat je het niet zover komen.

Hanke Bruins Slot
Tweede Kamerlid voor het CDA

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

27 september 2013

Misschien ook even alle sportkantines langslopen die een voorbeeld van gezonde voeding zouden kunnen zijn?
En: wel eens gekeken wat mensen aan matige kwaliteit eten krijgen aangeboden in ziekenhuizen?

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

27 september 2013

Ik ben het helemaal eens met de stelling dat ziekenhuizen een goed voedingspatroon zouden moeten promoten, en zou het ook een slechte zaak vinden als McDonalds of een gelijksoortige keten vestigingen in ziekenhuizen zouden krijgen.

Maar ik ben in mijn leven in heel wat ziekenhuizen geweest, arbeidsmatig en anderszins, en ook op de menu's van de eigen ziekenhuisrestaurants staat veel junkfood. Saucijzenbroodjes bevatten veel verzadigd vet en weinig vezels, vitaminen en mineralen. Die zijn dus net zo goed junkfood als een Big Mac. En patat, kroketten, gebak, ijs, snoepgoed en suikerrijke frisdranken worden ook overal verkocht.

Ik heb echter een tip voor u, mw. Bruins Slot, voor een wel zinvolle actie. Een tip waarmee u zelfs de geschiedenis in kunt gaan als de parlementariër die voor een ommekeer zorgde in de obesitasepidemie. In Nederland en op de langere termijn mogelijk zelfs wereldwijd. Een uiterst kosteneffectieve ommekeer ook nog.

De tip is om de minister voorbereidingen te laten treffen voor een systeem waarin mensen met een gezond voedings- en beweegpatroon korting krijgen op de zorgverzekeringspremie(s). Dat patroon is af te lezen aan bepaalde biomarkers in het bloed, waarvoor een sneltest ontworpen dient te worden.

Laat de minister de industriële en universitaire biomedische wereld vragen om zo'n sneltest te ontwikkelen. De afzonderlijke laboratoriumtechnieken zijn er al wel zo'n beetje, en voor het bepalen van hoe hoog de korting zou moeten/mogen bedragen zijn m.i. voldoende data beschikbaar.

Het gaat er nu vooral nog om dat er een accurate en makkelijke integrale sneltest komt die de huisarts of de verpleegkundige in het bijkantoor van de zorgverzekeraar kan doen. Zie voor meer informatie http://www.gezondezorg.org/preventiebeleid.php#overgewicht. Ik hoop dat u deze kans niet aan u voorbij laat gaan.

tjark reininga

30 september 2013

ik ben minder optimistisch dan mw Bruins Slot. met de huidige nadruk op economisch handelen door (de bestuurders van) zorginstellingen kan het beeld van een win-win-situatie snel het belang van de zorg overschijnen.

en we kunnen zelfs argumenteren, dat er sprake is van een win-win-win-situatie.
1] de eerste winst komt voort uit het verhuren van vloeroppervlak waarvoor de zorginstelling geen invulling heeft
2] de tweede winst komt uit een besparing op de eigen horeca-voorziening: als de fast food ondernemingen door de samenleving aanvaardt zijn als aanbieder van voeding, waarom dan niet voor ziekenhuispersoneel en -patiënten? en dus is een bezuiniging op de bedrijfshoreca mogelijk.
3] als uiteindelijk, zoals velen vrezen, het gebruik van fast food leidt tot meer obesitas, moet voor de leiders daaraan nieuw zorgaanbod worden ontwikkeld; de markt daarvoor ligt al open!
het is uitgesproken cynisch, ik geef het toe, maar uiteindelijk is de klassieke economie, ook mijn vak, een asociale wetenschap.

Cora Postema

30 september 2013

Het ligt niet aan McDonalds en de BurgerKing dat we steeds dikker worden. Het ligt ook niet aan de suiker- en zoetwarenindustrie, het ligt aan onszelf. Iedereen die meer eet dan hij verteert wordt dik. (ja ik ben ooit diëtist geweest)
En ja, de wereld zit vol verleidingen o teveel te eten. De wereld zit vol met allerlei verleidingen die uitnodigen tot gedrag dat niet goed is voor onze gezondheid. Zullen we de auto ook maar weer afschaffen en de afstandbediening van de TV, of de TV, computer allemaal?
Nee, ik denk dat we 'goed' gedrag moeten belonen, i.p.v. nog meer regels te bedenken om de verleidingen te proberen in te perken. Da's dweilen met de kranen open.
Mij lijkt de tijd dan ook meer dan rijp voor het idee van Frank Conijn. Er zullen veel tegenargumenten komen want de belangen zijn groot. Maar mw. Bruins Slot verdient ook wat mij betreft de Nobelprijs voor de gezondheid als ze een dergelijke ommekeer teweeg weet te brengen.

Top