BLOG

Zenvolle zorg

Zorg verlenen in deze tijd en zeker met dit warme weer is niet makkelijk. Hoe houd je toch het hoofd koel door een aantal wijze lessen uit het zenboeddhisme toe te passen? Tijd voor een korte verkenning!

Ik werk als informatiemanager bij ZuidZorg. Mijn organisatie levert thuiszorg aan mensen die dit nodig hebben, ook met dit warme weer. En ook in deze tijd waar sprake is grote veranderingen, hoge werkdruk en forse bezuinigingen. Toch blijven onze stoere vrouwen zich met hart en ziel inzetten voor onze klanten. Met hart en ziel is hier de kern van de zaak. Zorg van 'hart tot hart' schept verbondenheid. Dat is juist waar onze klanten behoefte aan hebben. Onze medewerkers voegen hier ook nog eens hun kennis van professionele zorg aan toe. Wat een rijkdom, wat een mooi vak!

Stilte ervaren

Maar lukt het onze medewerkers om in deze tijd het hoofd koel te houden en voldoende 'stilte' te ervaren om met hart en ziel hun vak uit te oefenen? Is het mogelijk om verbondenheid te voelen met een hulpbehoevende medemens onder hoge werkdruk, allerlei afleidingen en zelfs tropische temperaturen?

Het loont de moeite om ons licht eens op te steken in een oude traditie. De Boeddha kwam tot een bevrijdingspsychologie die nog net zo actueel is als toen. Misschien nog wel actueler. Hoe zou deze aan onze zorg ten goede kunnen komen? Hoe kunnen we bevrijd worden van het gevoel altijd tekort te schieten? Hoe voorkomen we dat we afgeleid worden door telefoontjes, mail en social media berichten waardoor figuurlijk de temperatuur in ons hoofd tot astronomische hoogten stijgt?

Aandacht trainen

Het zenboeddhisme legt sterk de nadruk op het trainen van de aandacht. Onverdeelde aandacht voor wat zich voor uw neus afspeelt. Door volledig op te gaan in dat wat u doet met al de aandacht die je hebt komt u in een soort flow terecht. Dat is een gevoel waardoor u alles even vergeet en één wordt met dat wat u op dat moment doet. Iedereen kent die momenten wel. U zingt bijvoorbeeld mee in een koor en gaat hier zo in op dat de tijd stil lijkt te staan, en de zorgen die u had voordat u begon als sneeuw voor de zon verdwijnen. Een moment van ultiem geluk waardoor u zich figuurlijk gedragen door en verbonden met alles en iedereen om u heen voelt.

De boodschap van het zenboeddhisme is heel eenvoudig en zeer toepasbaar voor het verlenen van zorg. Doe wat u doet met volle aandacht en doe het één voor één (singletasken in plaats van multitasken). Hierdoor neemt de kwaliteit van uw werk toe, is werken minder vermoeiend, efficiënter en u wordt er gelukkiger door. En natuurlijk zal de klant als eerste opmerken dat er een 'zenvolle' zorgverlener aan het werk is.

Heeft u ook ervaring met zenvolle zorg? Laat dan een reactie achter!

Cees Swinkels

Informatiemanager bij ZuidZorg

Cees Swinkels_311 

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Saskia van der Hilst

25 juli 2015

Ben het helemaal met je eens Cees, mijn opa zei vroeger altijd al 'als je het langzamer doet (lees: singletasken), gaat het sneller. Bedankt voor het schrijven van dit inspirerend blog!

Angeline van Doveren

30 juli 2015

Tja, hoe houden we onze aandacht erbij, en blijven we ons werk op betrokken wijze doen, zeker in de zorg? Een vraag die zo door en door menselijk is, dat ik blij ben als ik hem iemand openlijk hoor stellen. Daarom beschouw ik die vraag ook niet als teken van een probleem dat opgelost zou moeten worden, maar als een teken van oprechte betrokkenheid.

Maar dan. Bij mijn weten leert zen één ding (als het al iets leert): stel jezelf geen doelen als efficiëncy, kwaliteit van werk, flow en geluk. En beloof die effecten ook niet aan anderen. Dat is najagen van de wind, en als het tegenvalt is het, boeddhistisch geredeneerd, een vermeerdering van lijden.

Een uitgewerkte wijsgerige kritiek op de westerse inzet en vermarkting van oosterse spiritualiteit, en m.n. zen, kun je lezen in mijn thesis: Spiritualiteit en werk. Mythe en markt voorbij. http://dspace.library.uu.nl/handle/1874/179421

Cees Swinkels

13 augustus 2015

Hallo Angeline,

Bedankt voor je reactie. Ik hoop dat de intentie van mijn blog overgekomen is en denk ook dat je hieraan refereert met je opmerking over oprechte betrokkenheid.
Over de boodschap van zen verschillen we van mening. Dat is niet erg. Juist mijn betrokkenheid bij mijn collega's die de dagelijkse zorg dragen voor mensen in nood deed me het initiatief nemen om mijn passie voor zen te delen. Laten we elkaar helpen dit mooie vak met betrokkenheid en passie uit te kunnen blijven voeren.

Cees Swinkels

Top