BLOG

De zorgparagraaf van het regeerakkoord is af

Wat worden de Haagse speerpunten voor wat betreft de zorg de komende jaren? Waar er van december tot 15 maart om het hardst werd geroepen welke maatregelen de volgende minister van VWS zou moeten nemen, is het sinds die datum oorverdovend stil aan het Binnenhof.

De tijd van folderen is voorbij. De komende maanden staan in het teken van onderhandelen, kneden, overleggen en polderen. Maar wie goed geluisterd heeft, kan al een aantal conclusies trekken. Maandenlang legde de redactie van Skipr zowel on the record als sub rosa haar oor te luisteren. Zowel in het veld als bij de politiek.

Over een aantal zaken bleek iedereen het eens. ‘Wilt u meer of minder zorg?’ (Minder, minder, minder) ‘Wilt u meer of minder preventie?’ (Meer, meer, meer). ‘Wilt u meer of minder bureaucratie?’ (Minder, minder, minder) en ‘Wilt u meer of minder gezondheid?’ (Meer, meer, meer).

Het lijkt logisch dat de onderwerpen waar het volledige veld het over eens is en waar de politieke partijen grotendeels gelijk over gestemd zijn, één op één terugkomen in het regeerakkoord. De gemakkelijkste compromissen zijn immers die waar iedereen voor 100 procent zijn of haar zin krijgt.

Grote kans dus dat we vanuit Skipr de komende jaren zullen berichten over de oprichting van een Nationaal Preventiefonds, de invoering van de WtSOR (Wet tot Schrappen Overbodige Regels) en nieuwe rondes met Innovatiegelden. Dit alles natuurlijk met de patiënt centraal, als partner of aan het roer. Over andere zaken wordt nog flink gesteggeld. Skipr houdt echter van oplossingen en is zo vrij geweest om de zorgparagraaf alvast te finaliseren. Dat scheelt misschien weer een week of twee formeren aan het Binnenhof.

Simon Broersma

Hoofdredacteur Skipr

Simon Broersma_311

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

24 april 2017

En dat roken Simon? Dat hadden jullie de politieke partijen toch ook laten beloven te stoppen?

HNO

24 april 2017

Prima voorzet voor de zorgparagraaf. Ik mis alleen de daarbij behorende financiële paragraaf. Waar worden de benodigde miljarden aan bezuinigingen gevonden? Zie https://www.skipr.nl/blogs/id3124-kosten-beheersen-in-de-zorg-wie-draait-ervoor-op.html

Gijs van Loef

24 april 2017

Beste Simon, jouw zorgparagraaf is verre van af, zoals Hans hier terecht opmerkt: de financiele onderbouwing ontbreekt ten ene male. "Words, words, words"

Top