Finance

Eigen risico ongewijzigd, zorgmijden tóch omlaag

Hoewel informateur Zalm heeft aangegeven dat het eigen risico in 2018 niet omhoog zal gaan, blijft het urgent om het gevreesde zorgmijden in de hand te houden. Bestaat de mogelijkheid om het eigen risico te handhaven en gelijktijdig het zorgmijden tóch omlaag te krijgen?

Dat lijkt inderdaad het geval. Er bestaat op dit moment een goed functionerend systeem dat zorgverzekeraars al kennen en uitvoeren. In een handomdraai kan dat worden benut.

Spaarsaldo

Chronisch zieken en ouderen souperen jaarlijks bijna zeker hun eigen risico op. Om pieken in de uitgaven te voorkomen, bieden de verzekeraars de mogelijkheid om vrijwillig in tien maandelijkse termijnen het eigen risico vooraf te laten incasseren, bovenop de premie. Aan het einde van het jaar wordt de balans opgemaakt. Is het maximum van het eigen risico inderdaad gehaald, dan gebeurt er niets. En mocht er minder aan zorg zijn besteed, dan krijgt de verzekerde het saldo teruggestort.

Dit systeem voorkomt dat er gedurende het jaar onvoorziene out-of-pocketkosten oppoppen. En daarmee wordt de belangrijkste oorzaak van zorgmijden – te weinig geld op de bankrekening – omzeild.

Laten we de denkoefening doen dat deze vooruitbetaling van het eigen risico verplicht wordt voor iedereen. Degenen die weinig zorg consumeren bouwen een spaarsaldo op dat gedurende het jaar aangroeit. Dat beeld is aanlokkelijk. Want iedere euro die minder ten koste gaat van dat spaarsaldo, vertaalt zich na het einde van het jaar in een welkome en vaak substantiële terugbetaling van maximaal 385 euro. Een mooie sigaar uit eigen doos die aanvoelt als een tantième.

Zuinig zijn

Met dit alternatieve systeem van gelijkmatige betalingen vooraf, werkt de prikkel anders dan we gewend zijn. De verzekerde zal zijn opgebouwde saldo koesteren en in stand willen houden. De wens om niet in te teren, is op zichzelf de prikkel om zuinig te zijn met zorgconsumptie.

De voordelen van deze aanpak zijn evident. Wel een rem op zorgconsumptie, maar geen blokkade. Wel een substantieel eigen risico, maar geen pieken in de uitgaven omdat de inning is uitgesmeerd over de maanden van het jaar. En dus: minder zorgmijden.

Omdat het alternatief nu al voor het grijpen ligt, is het opmerkelijk dat ’t over het hoofd lijkt te worden gezien. Terwijl het voor het kabinet een kans is om dit dossier aan te pakken.

Lodi Hennink

Oud-directeur van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en toezichthouder in de zorg en daarbuiten

Lodi Hennink_311

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Gordon Oron

22 september 2017

Beste heer Hennink,
Goed plan, want zorgmijding is inderdaad nogal eens zorgwekkend. De gevolgen van zorgmijding om financiële redenen verergerd menselijk leed, maar geeft uiteindelijk ook een kostenverhoging, omdat de aandoening verergerd met de tijd.
Opmerkelijk vind ik een ander fenomeen, namelijk als het eigen risico verbruikt is; zorgoverconsumptie. Het eigen risico is toch al op, "dus kan ik niet eens een keer uitgebreid onderzocht worden, dokter?" Ik denk dat we daar ook een oplossing voor moeten verzinnen. Wat vind u van mijn suggestie zoals beschreven in mijn laatste blog?
www.linkedin.com/pulse/gordons-blik-op-september-het-eigen-risico-gordon-oron

Hans Scheurer

22 september 2017

Geen slecht idee, en de combinatie van een getrapt systeem zoals Gordon Oron op zijn blog beschrijft zou het allemaal nog geavanceerder kunnen maken. Het is wel wat 'opvoedend' om het zo te doen, en de communicatie van zoiets wordt steeds lastiger, begrijpen mensen dit nog? Je gaat ook niet Albert Heijn alvast al je boodschapuitgaven laten incasseren, en dan verrekenen we het in december... - bovendien, nu de spaarrekeningen niets opleveren is er nog weinig aan de hand, maar als de rente stijgt, willen mensen wellicht liever een jaar spaarrente vangen.
Maar al met al: dit is al een betere discussie dan wat we in de Tweede Kamer zien gebeuren om wille van de scoringsdrift.

Koos Dirkse

24 september 2017

Dit is nu precies de kern dat niet begrepen wordt. Je krijgt straf omdat je ziek bent. De mensen hebben het geld niet, ook niet in termijnen! Als je chronisch ziek bent moet je vaak rond komen van een WIA uitkering. Dat is minder dan 8000 euro per jaar, ofwel 650 per maand. Wordt dat wel eens gerealiseerd? En dan het eigen risico, dat gebaseerd is op de zorgkostenstijging. Er wordt naar een totaal plaatje van zorgkosten gekeken, maar niet naaf de uitgaven. Daar kan miljarden in bezuinigd worden, maar men wil dot niet zien!

J. Sessink

24 september 2017

Bezuinigen kost geld, veel geld. Als het te laat is dan komt men er pas achter. Meedoen met de maatschappij hebben ze het dan over, mooie woorden maar in de werkelijkheid wordt je weg gestopt in de maatschappij want je kost ons teveel geld. Wij zijn je liever kwijt.

Top